Τα μέλη μιας φυλής ιθαγενών που ζει στα δάση της Βολιβίας χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ως οι άνθρωποι με την καλύτερη καρδιακή υγεία του κόσμου.
Σχεδόν κανένας Τσιμέινι, όπως ονομάζονται, δεν φαίνεται να έχει σημάδια φραγμένων αρτηριών, ακόμη και από αυτούς που βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία, όπως αποκάλυψε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet.
«Είναι ένας απίστευτος πληθυσμός», με ριζικά διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Παραδέχονται βέβαια ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να επανέλθει σε στάδιο των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και στις αρχές της ανάπτυξης της γεωργίας, αλλά υποστήριξαν ότι υπήρχαν πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από αυτούς και να ωφεληθούμε.
Υπάρχουν περίπου 16.000 Τσιμέινι που κυνηγούν, ψαρεύουν και καλλιεργούν στον ποταμό Μάνικι στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στα πεδινά της Βολιβίας. Ο τρόπος ζωής τους έχει θυμίζει τον πολιτισμό πριν από χιλιάδες χρόνια. Για να τους προσεγγίσει η ομάδα των επιστημόνων και των γιατρών απαιτήθηκαν πολλαπλές πτήσεις και ένα ταξίδι με κανό.
Το 17% της διατροφής τους είναι κυνήγι, συμπεριλαμβανομένων αγριογούρουνων, τάπιρων και καπιμπάρα (υδρόχοιρος, το μεγαλύτερο τρωκτικό στον κόσμο), ενώ το 7% είναι ψάρια του γλυκού νερού, συμπεριλαμβανομένων πιράνχα και γατόψαρων. Το υπόλοιπο προέρχεται από προϊόντα από τις οικογενειακές τους φάρμες που καλλιεργούν ρύζι, καλαμπόκι, γλυκοπατάτες και ένα είδος μπανάνας. Η διατροφή τους συμπληρώνεται με άγρια φρούτα και ξηρούς καρπούς.
– Το 72% των θερμίδων προέρχονται από υδατάνθρακες (στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι 52%)
– Το 14% προέρχεται από λιπαρά, σε σύγκριση με το 34% στις ΗΠΑ – οι Τσιμέινι καταναλώνουν επίσης πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά
– Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Τσιμέινι λαμβάνουν το 14% των θερμίδων τους από πρωτεΐνες, αλλά Τσιμέινι καταναλώνουν περισσότερο άπαχο κρέας
Επίσης, είναι πολύ πιο σωματικά δραστήριοι από τον μέσο Δυτικό, με τους άνδρες να κάνουν κατά μέσο όρο 17.000 βήματα την ημέρα και τις γυναίκες 16.000. Ακόμη και οι άνω των 60 ετών κάνουν πάνω από 15.000 βήματα την ημέρα, την ώρα που οι περισσότεροι από εμάς αγωνιζόμαστε για να φτάσουμε τα 10.000.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τους Τσιμέινι για ασβέστωση των στεφανιαίων αρτηριών ή CAC – ένα σημάδι φραγμένων αιμοφόρων αγγείων που δημιουργεί κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Σε ηλικία 45 ετών, σχεδόν κανένας από τους ιθαγενείς δεν είχε CAC, ενώ το 25% των Αμερικανών έχων. Ακόμη και στην ηλικία των 75 ετών, τα δύο τρίτα των Τσιμέινι δεν έχουν CAC, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών (80%) έχει σημάδια CAC.
O Michael Gurven, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, δήλωσε: «Τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα από οποιονδήποτε άλλο πληθυσμό υπάρχουν δεδομένα».