Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δημοσίευσε μελέτη για το κάπνισμα στις χώρες-μέλη του. Μαντέψτε ποια είναι πρώτη…
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κυκλοφόρησε την έκθεση για την υγεία των κατοίκων των 34 χωρών-μελών του. Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού εξετάζει τα πάντα, από την πρόσβαση και την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, έως τη διατροφή, το βάρος και παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία. Ένας από αυτούς είναι και το κάπνισμα, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ σκοτώνει σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως,
Κατά μέσο όρο, στα 34 κράτη του ΟΟΣΑ οι καπνίζοντες αποτελούν το 19,7% του πληθυσμού, όμως σε 22 χώρες παρουσιάζεται ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Νότια Αφρική (19,8%), η Νότια Κορέα (19,9%), η Μεγάλη Βρετανία (20%), η Ελβετία (20,4%), η Σλοβενία (20,5%), η Γερμανία (20,9%), η Ιταλία (21,1%), η Τσεχία (22,2%) και η Λιθουανία – 22,2%.
Στην 13η θέση βρίσκεται η Αυστρία (23,2%), με 27,3% των ανδρών και 19,4% των γυναικών να καπνίζουν και την απαγόρευση του καπνίσματος να είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, καθώς οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα απειλήσει την κουλτούρα του καφέ της χώρας – σχεδιάζεται πάντως ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους το 2018. Στη 12η θέση ακολουθεί η Πολωνία (23,8%) και η Τουρκία έρχεται 11η (23,8%).
Την πρώτη δεκάδα ανοίγει η Ισπανία (23,9%) με 27,9% των ανδρών και 20,2% των γυναικών να καπνίζουν. Η Ισπανία εισήγαγε έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους κατά του καπνίσματος στην Ευρώπη το 2011, με την απαγόρευση του καπνίσματος σε τηλεοπτικές εκπομπές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικές χαρές, καθώς και σε δημόσιους χώρους.
Η Γαλλία (24,1%) βρίσκεται στην 9η θέση και στην 8η η Ρωσία (24,2%), όπου μόλις το περασμένο έτος εφαρμόστηκε η απαγόρευση του καπνίσματος μόνο σε εστιατόρια και καφέ. Η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, η Κίνα, έρχεται 7η, με 25.5% του πληθυσμού της να καπνίζουν και την κινεζική βιομηχανία καπνού να παράγει περισσότερα από 2,3 τρισεκατομμύρια τσιγάρα κάθε χρόνο – το 40% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής – και η Εσθονία 6η (26%).
Η Ουγγαρία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα (26,5%), με 31,9% των ανδρών και 21,7% των γυναικών να αποδεικνύονται θεριακλήδες. Στη χώρα, η πώληση των προϊόντων καπνού έχει περιοριστεί σε ελεγχόμενα από το κράτος ιδιωτικά καταστήματα, από τον Ιούλιο του 2013.
Στην 4η θέση βρίσκεται η Χιλή (29,8%), με την κυβέρνηση να εξετάζει έναν νέο, αυστηρό αντικαπνιστικό νόμο που θα επιβάλλει συσκευασίες χωρίς χαρακτηριστικά, θα απαγορεύει το κάπνισμα σε πάρκα και παραλίες, καθώς και την πώληση τσιγάρων μενθόλης, τα οποία προτιμά το 40% των καπνιστών της χώρας.
Η Λετονία (34,3%) έρχεται τρίτη και είναι μία από τις ελάχιστες χώρες όπου περισσότεροι από 50% των ανδρών καπνίζουν – 52% για την ακρίβεια – ενώ μόλις 17,6% των γυναικών είναι καπνίστριες. Στην Ινδονησία (37,9%), η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι ακόμη μεγαλύτερο: ένα εντυπωσιακό 71,8% των ανδρών καπνίζουν, έναντι μόλις 4% των γυναικών.
Τη χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση τη φανταζόμασταν εξαρχής, χωρίς να έχουμε διαβάσει την τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα, με 38,9% του πληθυσμού – 43,7% των ανδρών και 34% των γυναικών – να είναι καπνιστές. Πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία, σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία: όπως η Λετονία και πολλές άλλες χώρες σε αυτή τη λίστα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το λαθρεμπόριο καπνού. Μια πρόσφατη έκθεση εκτιμά ότι η Αθήνα θα μπορούσε να χάνει 1 δισεκατομμύριο ετησίως σε απώλεια φορολογικών εσόδων ως το 2019, αν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τη μαύρη αγορά. Περαστικά μας.