Οι συνήθειες ύπνου σε παγκόσμιο επίπεδο αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από επιστήμονες που ανέλυσαν δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν από μια εφαρμογή για smartphone. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πιο… υπναράδες στον κόσμο είναι οι κάτοικοι της Ολλανδίας, καθώς κοιμούνται σχεδόν μια ώρα περισσότερο κάθε βράδυ από ό, τι οι άνθρωποι στη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, αποκάλυψε επίσης ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν συνήθως περισσότερο ύπνο από τους άνδρες, ενώ οι μεσήλικες άνδρες κοιμούνται λιγότερο από όλους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της «παγκόσμιας κρίσης ύπνου».
Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε την εφαρμογή Entrain το 2014, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το jetlag. Μέσω αυτής, οι χρήστες μπορούσαν να μοιραστούν στοιχεία για το χρόνο που περνούν στην αγκαλιά του Μορφέα με τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη κοιμούνται λιγότερο από όλους, κατά μέσο όρο 7 ώρες και 24 λεπτά, ενώ στην Ολλανδία ο μέσος όρος ύπνου φτάνει τις 8 ώρες και 12 λεπτά.
Η ώρα που πηγαίνουν για ύπνο οι κάτοικοι μιας χώρας είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον χρόνο που περνούν στο κρεβάτι: όσο πιο αργά τη νύχτα μένουν ξύπνιοι, τόσο λιγότερη ώρα κοιμούνται. Όμως η ώρα που ξυπνούν φαίνεται ότι δεν έχει μεγάλη επίδραση στην διάρκεια του ύπνου τους.
Ο εκ των ερευνητών καθηγητής Daniel Forger δήλωσε ότι υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ της επιθυμίας μας να μείνουμε ξύπνιοι μέχρι αργά και της τάσης του σώματός μας να μας προτρέπει να σηκωθούμε το πρωί. «Η κοινωνία μας πιέζει για να μείνουμε ξύπνιοι μέχρι αργά, το βιολογικό μας ρολόι προσπαθεί να μας πείσει να σηκωθούμε νωρίτερα, με αποτέλεσμα να θυσιάζεται ο χρόνος που κοιμόμαστε. Αυτό είναι που νομίζουμε ότι συμβαίνει στην παγκόσμια κρίση ύπνου. Κοιτάξετε τις χώρες που κοιμούνται λιγότερο: θα ανησυχούσα λιγότερο για το τι ώρα βάζουν το ξυπνητήρι τους και περισσότερο για το τι κάνουν τη νύχτα – τρώνε μεγάλο δείπνο στις 22:00 ή κάθονται μέχρι πολύ αργά στο γραφείο»;
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες κοιμούνται περίπου 30 λεπτά περισσότερο κάθε βράδυ από ό, τι οι άνδρες, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιών 30 και 60 ετών. Και ότι οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο στο φυσικό φως του ήλιου τείνουν να πέσουν στο κρεβάτι νωρίτερα.
Καταγράφηκε επίσης μια ισχυρή επίδραση της ηλικίας στον ύπνο: αν και οι ώρες που πηγαίνουν στο κρεβάτι και που ξυπνούν οι νέοι άνθρωποι παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα, αυτό στενεύει σημαντικά όσο μεγαλώνει ο μέσος όρος ηλικίας.