Η ανάλυση της μελέτης Kardiozive Brno 2030, που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes, εξετάζει τη σχέση της κατοχής κατοικιδίων, και συγκεκριμένα σκύλων, με τους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Στην αξιολόγηση του 2019 εξετάστηκαν 1.769 συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και βαθμολογήθηκαν βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τις ιδανικές συμπεριφορές και παράγοντες υγείας: τον δείκτη μάζας σώματος, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη του αίματος και τη χοληστερόλη. Το σκορ καρδιαγγειακής υγείας των ιδιοκτητών κατοικιδίων στη συνέχεια συγκρίθηκε με εκείνων που δεν είχαν κάποιο κατοικίδιο και ακολούθησε η ίδια σύγκριση αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες σκύλων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην κατοχή σκύλου και την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό το συμπέρασμα ευθυγραμμίζεται με την σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σχετικά με τα οφέλη του συγκεκριμένου κατοικιδίου.
Ο Andrea Maugeri, ερευνητής στο Διεθνές Κλινικό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St. Anne’s και του Πανεπιστημίου της Κατάνια στην Ιταλία δήλωσε ότι όσοι είχαν κάποιο κατοικίδιο ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν περισσότερη σωματική άσκηση, καλύτερη διατροφή και καλύτερα επίπεδα σακχάρου. Τα μεγαλύτερα οφέλη, όμως, παρατηρήθηκαν στους ιδιοκτήτες σκύλων, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό τους επίπεδο. Τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να υιοθετήσουν, να διασώσουν ή να αγοράσουν ένα κατοικίδιο στην προσπάθεια να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία, από τη στιγμή που η κατοχή ενός κατοικιδίου θα τους οδηγούσε σε ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής.
«Ειδικότερα, ένας σκύλος μπορεί να ωθήσει τους ιδιοκτήτες του να βγουν έξω, να κινηθούν και να παίζουν τακτικά μαζί του. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατοχή σκύλου με καλύτερη ψυχική υγεία και λιγότερη αίσθηση κοινωνικής απομόνωσης, δύο παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Δρ. Francisco Lopez-Jimenez.
Παλαιότερη έρευνα του Τμήματος Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα έδειξε ότι όσοι έχουν σκύλο στο σπίτι τους έχουν κατά μέσο όρο 33% μικρότερο κίνδυνο θανάτου και ειδικότερα 11% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους δεν είχαν σκύλο.