Η ιδέα ότι το τεχνητό φως από τις οθόνες των smartphone και των tablet μας κάνει να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε τη νύχτα είναι λανθασμένη, λένε επιστήμονες που ερεύνησαν τον καλύτερο τύπο φωτισμού για να μας πάρει ο ύπνος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές δεν είναι το κύριο πρόβλημα και έκανα έρευνα σε ποντίκια με διαφορετικές ρυθμίσεις φωτός για να μελετήσουν την επίδρασή του. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Current Biology, υποδηλώνουν ότι η απάντηση έγκειται στο πόσο ζεστό και φωτεινό είναι το φως.
Το ρολόι του σώματός μας συγχρονίζεται με το περιβάλλον, ώστε να είμαστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να νυστάζουμε τη νύχτα. Αλλά οι ειδικοί έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό ότι η έκθεση σε τεχνητό φως μπορεί να ανατρέψει αυτόν τον συγχρονισμό. Υπάρχει επίσης η δημοφιλής άποψη ότι το τεχνητό μπλε φως -ο τύπος που εκπέμπεται από οθόνες υπολογιστών, tablet και κινητά τηλέφωνα- έχει ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στο βιολογικό μας ρολόι.
Η ερευνητικό ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πραγματοποίησε δοκιμές σε ποντίκια, ρυθμίζοντας τη φωτεινότητα σε υψηλή ή χαμηλή και αλλάζοντας το χρώμα από μπλε σε κίτρινο. Το έντονο φως και των δύο χρωμάτων χρώματος προκαλούσε εγρήγορση και όχι ξεκούραστο, όπως αναμενόταν. Αλλά όταν η φωτεινότητα μειωνόταν, το μπλε φως ήταν πιο χαλαρωτικό από το κίτρινο φως.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Tim Brown δήλωσε ότι τα ευρήματα ταιριάζουν με αυτό που συμβαίνει στον φυσικό κόσμο με το φωτεινό και ζεστό φως της ημέρας: «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως που φτάνει σε εμάς είναι σχετικά λευκό ή κίτρινο και έχει ισχυρή επίδραση στο ρολόι του σώματος. Καθώς φτάνουμε στο βράδυ, όταν ο ήλιος δύσει, το φως γίνεται μπλε», σημείωσε. «Έτσι, αν θέλετε να την έντονη επίδραση που έχει το φως των ηλεκτρονικών συσκευών στο ρολόι του σώματός σας, μειώστε τη φωτεινότητα και προτιμήστε την μπλε απόχρωση».
Αντίθετα, το φωτεινό λευκό και κίτρινο φως είναι καλύτερα για να μείνουμε ξύπνιοι και σε εγρήγορση, σύμφωνα με τον Δρ Brown.
Η ρύθμιση «night mode» (για χρήση τη νύχτα) για τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές μειώνουν το μπλε φως των συσκευών, κάνοντας ουσιαστικά τις οθόνες πιο κίτρινες: «Πιστεύουμε ότι αυτή η αλλαγή του χρώματος έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και ακυρώνει κάθε όφελος που μπορεί να έχετε από τη μείωση της φωτεινότητας της οθόνης», δήλωσε ο Δρ Brown.
Φυσικά, τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από έρευνα σε ανθρώπους, για να είμαστε βέβαιοι ότι ισχύουν.