Όσα παιδιά πηγαίνουν στους προσκόπους και τους οδηγούς μειώνουν τον κίνδυνο να υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.Τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές τις οργανώσεις είναι πιθανό να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία στη μέση ηλικία, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα ευρήματα.
Τέτοιες δραστηριότητες, οι οποίες συνεπάγονται τη συχνή επαφή με τη φύση και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, φαίνεται επίσης ότι ακυρώνουν τη σχετικά μεγαλύτερη πιθανότητα ψυχικής ασθένειας που εμφανίζεται σε ανθρώπους από λιγότερο προνομιούχο οικονομικά περιβάλλον.
Τα ευρήματα προέρχονται από μια διά βίου μελέτη σχεδόν 10.000 ανθρώπων από όλη τη Μεγάλη Βρετανία που γεννήθηκαν τον Νοέμβριο του 1958, η οποία είναι γνωστή ως Εθνική Μελέτη Ανάπτυξης του Παιδιού.
Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης οι οποίοι ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι όσοι ανήκαν στους προσκόπους έτειναν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία στα 50 τους.
Περίπου το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν μέλη των προσκόπων ή των οδηγών και είχαν περίπου 15% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος ή διαταραχές της διάθεσης, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Chris Dibben από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός ότι το όφελος από τη συμμετοχή στους προσκόπους ή τους οδηγούς εμφανίζεται σε αυτούς τους ανθρώπους μετά από τόσα χρόνια. Αναμένουμε ότι το ίδιο θα ισχύει και για όσους συμμετέχουν τώρα στους προσκόπους και τους οδηγούς και έτσι, δεδομένου του υψηλού κόστους της ψυχικής υγείας για τα άτομα και την κοινωνία, η έμφαση σε παρόμοια προγράμματα για τη νεολαία θα ήταν μια πολύ λογική τακτική».
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι προγράμματα που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και η ομαδική δουλειά και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, μπορεί να παρέχουν οφέλη για μια ζωή.
Η συμμετοχή στους οδηγούς ή τους προσκόπους μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας κατά του άγχους στη ζωή ή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ανθρώπου για να πετύχει περισσότερα στη ζωή, έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει αγχώδεις διαταραχές, δηλώνουν οι ερευνητές στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health.