Η ψωρίαση είναι ίσως η πλέον μελετημένη από όλες τις δερματοπάθειες. Καθόλου περίεργο καθώς από αυτήν πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – περίπου το 1 με 2% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 120 εκατομμύρια άνθρωποι. Μόνο στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι με ψωρίαση είναι γύρω στις 200.000.
Τι είναι η ψωρίαση;
Σε μεγάλο βαθμό είναι κατανοητό από την ιατρική επιστημονική κοινότητα ότι πρόκειται για μια φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζεται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες και που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (κυρίως ενήλικες) αλλά και στα δύο φύλα. Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν αρκετοί, δεν είναι μεταδοτική ασθένεια και δεν «κολλάει» με την επαφή.
Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η συνηθέστερη μορφή της ασθένειας και χαρακτηρίζεται από «μπαλώματα» στο δέρμα των ασθενών, τα οποία είναι κόκκινα και καλύπτονται από γκρι «λέπια». Επηρεάζει περίπου 80 με 90% των ασθενών με ψωρίαση και εμφανίζεται συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα, τους αγκώνες, τα χέρια και τα πόδια.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι ασθενείς με ψωρίαση συχνά παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη και αρκετές ακόμη. Η πιο πρόσφατη σύνδεση που έγινε, είναι πιθανότατα και η πιο προφανής: κατάθλιψη.
Σχέση της ψωρίασης με την κατάθλιψη
Οι δερματοπάθειες γενικά επιβαρύνουν υπερβολικά τη συναισθηματική κατάσταση αυτού που νοσεί, καθώς τα κλινικά συμπτώματα της ασθένειας είναι ορατά στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι επίσης επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι μια χρόνια δερματοπάθεια έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Όμως η ερώτηση πλέον είναι ανάλογη με το αυγό και την κότα: η ψωρίαση προκαλεί κατάθλιψη ή η κατάθλιψη ψωρίαση; Μια πρόσφατη μελέτη της JAMA Dermatology δείχνει ότι υπάρχουν περισσότερα που κρύβονται σε αυτή τη σχέση. Ο κοινός παρανομαστής φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία να είναι η φλεγμονή. Τα ίδια σήματα για φλεγμονή και τα μόρια που προκαλούν τις βλάβες στο δέρμα, τον πόνο στις αρθρώσεις και τις αυξημένες πιθανότητες για κάθε ιατρικό πρόβλημα που σχετίζεται με την ψωρίαση, μπορεί επίσης να επηρεάζουν τον εγκέφαλο και την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν τη νόσο μπορεί και να ενεργοποιεί αρνητικές συμπεριφορές στον εγκέφαλο, όπως η κατάθλιψη.
Αν ισχύει τελικά κάτι τέτοιο, τα νέα θα είναι μάλλον θετικά: καθώς έχουμε μια πλειάδα φαρμάκων για να εμποδίσουμε αυτά τα λανθασμένα σήματα ώστε να αντιμετωπίσουμε την ψωρίαση, ταυτόχρονα θα εμποδίζουμε και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ασθένεια, μεταξύ των οποίων και την κατάθλιψη.