Σχεδόν όλοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με έρευνα.

Η μελέτη σε περίπου 200.000 άτομα έδειξε ότι ο κίνδυνος μειώθηκε έως και κατά ένα τρίτο. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά και έδειξαν ότι οι άνθρωποι δεν είναι καταδικασμένοι να πάθουν άνοια, ακόμη και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές έδωσαν στους ανθρώπους μια κλίμακα για τον υγιεινό τρόπο ζωής που βασίζεται σε συνδυασμό άσκησης, διατροφής και αποφυγή οινοπνεύματος και καπνίσματος.

Αυτοί που πέτυχαν μια καλή βαθμολογία:

– Δεν καπνίζουν σήμερα

– Κάνουν ποδήλατο με φυσιολογική ταχύτητα για δυόμιση ώρες την εβδομάδα

– Ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ψάρι δύο φορές την εβδομάδα και σπάνια επεξεργασμένο κρέας

– Πίνει το πολύ ένα μικρό ποτήρι μπίρα την ημέρα

Αυτοί που δεν πέτυχαν καλή βαθμολογία:

– Καπνίζουν τακτικά

– Δεν ασκούνται τακτικά

– Ακολουθούν διατροφή που περιλαμβάνει λιγότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την εβδομάδα και περιλαμβάνει δύο ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος την εβδομάδα

– Πίνει τουλάχιστον τρεις μπίρες την ημέρα

Η μελέτη παρακολούθησε 196.383 άτομα από την ηλικία των 64 ετών για περίπου οκτώ χρόνια. Ανέλυσε το DNA τους για να αξιολογήσει τον γενετικό τους κίνδυνο για ανάπτυξη της νόσου. Η μελέτη έδειξε ότι υπήρχαν 18 περιπτώσεις άνοιας ανά 1.000 άτομα, αν είχαν γεννηθεί με γονίδια υψηλού κινδύνου και στη συνέχεια ακολουθούσαν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Ο αριθμός όμως μειώθηκε σε 11 ανά 1.000 άτομα κατά τη διάρκεια της μελέτης, αν οι άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα νούμερα μπορεί να φαίνονται μικρά, αλλά η εμφάνιση άνοιας στη μέση της δεκαετίας των 60 είναι ούτως ή άλλως σπάνια. Οι ερευνητές λένε ότι η μείωση των ποσοστών άνοιας κατά ένα τρίτο θα είχε σημαντική επίδραση σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας όπου η ασθένεια είναι πιο συχνή – δηλαδή, θα μιλούσαμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα γλίτωναν από την άνοια.

Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούμε να εξαφανίσουμε την πιθανότητα να πάθουμε άνοια. Το να μειώσουμε τις πιθανότητες όμως είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.