Ακούμε συχνά ότι τη φυσική μας κατάσταση και η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους είναι σχετικά απλή υπόθεση, απαιτεί μόνο να τρώμε λιγότερο και να κινούμαστε περισσότερο. Όμως εξίσου συχνά, η πλοήγηση ανάμεσα σε τόσες πληροφορίες σχετικά με την υγεία μας και η αξιολόγησή τους, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.
Η επιλογή τροφίμων που γράφουν «light» ή «χαμηλά λιπαρά» στη συσκευασία τους μοιάζει ασφαλής επιλογή, όμως δυστυχώς δεν είναι πάντα αλήθεια.
Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους τα «διαιτητικά» τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνουν κακό.
Αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά ως «υγιεινά» μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς οι άνθρωποι τα αντιλαμβάνονται ως λιγότερο χορταστικά και ως εκ τούτου τρώνε περισσότερο από αυτά. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the Association for Consumer Research, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι πίστευαν υποσυνείδητα ότι τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά ως υγιή, τους χορταίνουν λιγότερο.
Λίγα λιπαρά, πολύ ζάχαρη
Οι εταιρείες παραγωγής διατροφικών προϊόντων έχουν ανταποκριθεί στους φόβους που προκαλούν μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι τα κορεσμένα και τα υδρογονωμένα ή trans λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν υψηλή χοληστερόλη και καρδιακές παθήσεις, σταματώντας να τα χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους. Όμως ταυτόχρονα έχουν αυξήσει την ποσότητα της ζάχαρης που βάζουν, έτσι ώστε να συνεχίσουν να έχουν ευχάριστη γεύση. Μια έρευνα που έκανε η εφημερίδα The Telegraph το 2014 διαπίστωσε ότι πολλά τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που διατίθενται στην αγορά ως υγιεινές επιλογές, περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ότι τα αντίστοιχα που είναι πλήρη σε λιπαρά. Η ανάλυση 100 προϊόντων έδειξε ότι δεκάδες περιείχαν τουλάχιστον δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ανά μερίδα.
Μαργαρίνη ή βούτυρο;
Η μαργαρίνη επιλέγεται συχνά αντί για βούτυρο ως υγιεινή επιλογή, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι επιβλαβής. Έρευνα από καναδούς επιστήμονες που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMJ πέρυσι, υποστήριξε ότι τα κορεσμένα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο βούτυρο και το τυρί, δεν προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά ή διαβήτη. Ωστόσο, τα trans λιπαρά, που μπορεί να βρίσκονται στη μαργαρίνη, συνδέονταν με αυτές τις ασθένειες. Δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε ότι τα κορεσμένα λιπαρά όταν καταναλώνονται σε υψηλά επίπεδα, αυξάνουν τις πιθανότητες για παχυσαρκία και τις παθήσεις που σχετίζονται με αυτήν.
Κάτσε μακριά από την μπάρα!
Οι μπάρες δημητριακών διαφημίζονται συχνά ως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή με λίγες θερμίδες, όμως συνήθως έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι από τις 30 πιο δημοφιλείς μπάρες δημητριακών, όλες πλην μίας είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με περισσότερες από τις μισές να περιέχουν πάνω από 30%.