Το ανέβασμα τουλάχιστον 50 σκαλοπατιών κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές η καθημερινή αυτή δραστηριότητα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά περίπου 20%.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος (ASCVD) μαζί με τη στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά είναι οι κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.
«Οι σύντομες δόσεις υψηλής έντασης δραστηριότητας, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, ειδικά μεταξύ εκείνων που δεν μπορούν να επιτύχουν τις τρέχουσες συστάσεις σωματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ Lu Qi, καθηγητής στο Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 450.000 ενηλίκους που εξετάστηκαν με βάση το οικογενειακό τους ιστορικό για καρδιαγγειακές παθήσεις, τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου και τους καθορισμένους παράγοντες κινδύνου.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και τη συχνότητα με την οποία ανεβαίνουν σκάλες, με τον διάμεσο χρόνο παρακολούθησης να είναι 12,5 χρόνια.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το ανέβασμα 50 ή περισσότερων σκαλοπατιών καθημερινά (ο κάθε όροφος έχει συνήθως 18 σκαλοπάτια, οπότε μιλάμε για τρεις ορόφους) μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε όσους ήταν λιγότερο ευάλωτοι, με τον Δρ Qi να λέει ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου σε πιο ευαίσθητους ανθρώπους θα μπορούσε να «αντισταθμιστεί αποτελεσματικά» με αυτόν τον τρόπο.
«Αυτή η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία για τις προστατευτικές επιδράσεις που έχει η χρήση της σκάλας στον κίνδυνο εμφάνισης ASCVD, ιδιαίτερα για άτομα με πολλούς παράγοντες κινδύνου ASCVD», πρόσθεσε ο Δρ Qi.
Ο Δρ Nicolas Berger, ανώτερος λέκτορας αθλητισμού και άσκησης στο Πανεπιστήμιο Teesside της Αγγλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι το ανέβασμα από τις σκάλες έχει περισσότερα οφέλη από το περπάτημα σε επίπεδη επιφάνεια επειδή «απαιτεί τη χρήση περισσότερων μυών, καθώς και ισορροπία και έντονες κινητικές δεξιότητες».
Σημείωσε ότι παρόλο που είναι σύντομες «εκρήξεις» δραστηριότητας, απαιτούν πολλή προσπάθεια από το καρδιαγγειακό μας σύστημα και γι’ αυτό συχνά μας κόβεται η αναπνοή ενώ ανεβαίνουμε σκάλες».
Αν και τα 50 σκαλοπάτια την ημέρα μπορεί να μην φαίνονται πολλά μπορεί να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα άσκησης, καθώς το ανέβασμα σκαλοπατιών ενεργοποιεί πολλούς μύες, όπως γλουτιαίους, τετρακέφαλους, μηριαίους δικέφαλους, τους μύες στις γάμπες αλλά και στον πυρήνα του σώματος. Εδικά για τους ανθρώπους που δεν ασκούνται, είναι μια χρήσιμη και εύκολη επιλογή.