Το σεξ είναι επώδυνο για σχεδόν μία στις 13 γυναίκες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Obsterics and Gynaecology. Οι ερευνητές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο κοινή είναι η επώδυνη σεξουαλική επαφή –κάποιοι ανεβάζουν το ποσοστό σε μία στις τρεις γυναίκες-, αλλά όλοι συμφωνούν ότι είναι ένα παραμελημένο πρόβλημα. Οι περισσότερες γυναίκες δεν ζητούν βοήθεια.
Ο ιατρικός όρος για την επώδυνη σεξουαλική επαφή είναι δυσπαρευνία και καλύπτει ένα πλήθος λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια ή έρπης), η κολπίτιδα και η ενδομητρίωση (η οποία προκαλεί πυελική φλεγμονή). Το αποτέλεσμα είναι ανησυχία, έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης και αντιμετώπιση του σεξ ως τραυματική εμπειρία.
Αυτή η πρόσφατη μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία της έρευνας από την τρίτη ετήσια Εθνική Έρευνα για τη σεξουαλικές τάσεις, σε 6.669 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες και ανακάλυψε ότι εκείνες μεταξύ των ηλικιών 16 έως 24 και 55 έως 64 ετών ήταν πιθανότερο να νιώθουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν επίσης για άλλες πτυχές της σεξουαλικής τους ζωής: Εκείνες που είπαν ότι είχαν δυσπαρευνία είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να μην απολαμβάνουν το σεξ, πέντε φορές πιο πιθανό να αισθάνονται άγχος κατά τη διάρκεια του σεξ και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν δυσκολία να φτάσουν σε οργασμό.
Η ισχυρότερη σχέση που βρέθηκε για το επώδυνο σεξ, ήταν η κολπική ξηρότητα. «Στη μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα, αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές λόγω εμμηνόπαυσης», είπε η Δρ Kirstin Michel, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά στην περίπτωση της ομάδας 16 έως 24 ετών, πιθανότατα να οφείλεται σε ελλιπή διέγερση και ως εκ τούτου ελλιπή λίπανση, με αποτέλεσμα η διείσδυση να είναι επώδυνη. Οι νεαρές γυναίκες μπορεί να μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι σεξ πονάει».
Η επώδυνη σεξουαλική επαφή συχνά εξετάζεται μέσα από ένα ως επί το πλείστον ιατρικό πρίσμα και σίγουρα υπάρχουν αρκετές ιατρικές αιτίες για να αξίζει τον κόπο οι γυναίκες να ζητούν τη βοήθεια του γυναικολόγου τους για το πρόβλημα. «Πρέπει να καταλάβετε τι προκαλεί τον πόνο», λέει η καθηγήτρια. Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες βρίσκουν συχνά ότι τα λιπαντικά βοηθούν στην κολπική ξηρότητα και κάνουν το σεξ περισσότερο ευχάριστο. Τα προβλήματα στις σχέσεις και οι προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες στο σεξ χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια, ενώ οι λοιμώξεις και οι φλεγμονές απαιτούν ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία. Η Δρ Michel θεωρεί ότι η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί στη σεξουαλική επαφή: «Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι τα βασικά θεμέλια για καλό σεξ», λέει.