Όσοι βιώνουν συχνά ορθοστατική υπόταση, δηλαδή πτώση της αρτηριακής πίεσης και ζάλη όταν σηκωθούν ξαφνικά όρθιοι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Γράφοντας στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Medicine υποστηρίζουν ότι λιγότερο αίμα φτάνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών, που οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου.
Οι ειδικοί στην άνοια χαρακτήρισαν «ισχυρή» τη μελέτη και τις αιτιάσεις των ερευνητών εύλογες, που ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Κάποιες οργανώσεις για την άνοια επισήμαναν ότι άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα προκαλούν υψηλότερο κίνδυνο, αλλά τόνισαν ότι η μελέτη προσθέτει στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση έχουν επιπτώσεις στον εγκέφαλο.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την υψηλή αρτηριακή πίεση με διάφορες μορφές άνοιας. Όμως σε αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις παροδικές περιόδους χαμηλής αρτηριακής πίεσης κατά την ορθοστατική υπόταση, οι οποίες γίνονται πιο συχνές σε μεγαλύτερη ηλικία.
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στην Ολλανδία, εξέτασαν 6.000 άτομα κατά μέσο όρο για μια περίοδο 15 ετών. Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν συχνά ορθοστατική υπόταση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ο Δρ Arfan Ikram, ένας εκ των ερευνητών, δήλωσε: «Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί ως μικρό – ο αυξημένος κίνδυνος είναι περίπου 15% για τα άτομα με ορθοστατική υπόταση σε βάθος 25ετίας– ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από ορθοστατική υπόταση καθώς γερνούν σημαίνει ότι θα μπορούσε έχει σημαντική επίπτωση στην εμφάνιση της άνοιας σε όλο τον κόσμο».
Πότε οι ζαλάδες είναι επικίνδυνες για άνοια
«Αν κάποιοι βιώνουν συχνά επεισόδια ζάλης όταν σηκώνονται απότομα, ιδιαίτερα άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, θα πρέπει να επισκεφτούν τον παθολόγο τους για συμβουλές». Πρόσθεσε πάντως ότι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κάποιο παρόμοιο επεισόδιο ζάλης κατά την έγερση -εξαιτίας αφυδάτωσης, για παράδειγμα- δεν θα πρέπει να ανησυχούν αδικαιολόγητα.
Ο καθηγητής Tom Dening, από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, χαρακτήρισε την έρευνα ως «μια σημαντική μελέτη» και πρόσθεσε: «Η θεωρία είναι ότι η ζάλη, η οποία προκύπτει από πτώση της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και ότι με τα χρόνια, αυτό προκαλεί βλάβες οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην άνοια. Είναι μια εύλογη υπόθεση και υποστήριξη και από άλλες έρευνες».
«Είναι πιθανό όμως να συμβαίνει κάτι άλλο. Μια ζαλάδα δεν θανατική ποινή, ούτε σημαίνει ότι θα εμφανίσετε άνοια. Από την άλλη πλευρά, εάν αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται συχνά, τότε είναι κάτι που αξίζει να δείτε με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να υπάρχουν θεραπεύσιμες αιτίες – αν παίρνετε φάρμακα για παράδειγμα, ίσως πρέπει να αλλάξετε αγωγή».
Η Δρ Laura Phipps, της οργάνωσης Alzheimer’s Research UK, δήλωσε: «Αν και οι κίνδυνοι που βρέθηκαν στη μελέτη είναι αρκετά μικροί σε σύγκριση με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για άνοια, προσθέτει κάτι επιπλέον στην πολύπλοκη εικόνα που προσπαθούμε να σχηματίσουμε για το πώς οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση επηρεάζουν τον εγκέφαλο».