Θα μπορούσε ένα γνήσιο, πηγαίο χαμόγελο να είναι το κλειδί για έναν λιγότερο επώδυνο εμβολιασμό; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, λένε ναι.
Το γνήσιο χαμόγελο, κατά το οποίο ανασηκώνονται οι γωνίες του στόματος και δημιουργείται το λεγόμενο «πόδι της χήνας» γύρω από τα μάτια, μπορεί να μειώσει τον πόνο μιας ένεσης έως και 40%, ενώ επίσης αμβλύνει την αγχωτική φυσική απόκριση που σχετίζεται με το ότι βλέπουμε τη βελόνα. μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό, είπαν οι ερευνητές.
Παραδόξως, ακόμη και ένας μορφασμός δημιούργησε την ίδια θετική αντίδραση, κατά τη μελέτη, σε αντίθεση με ένα «παγωμένο» πρόσωπο.
«Όταν αντιμετωπίζουν δυσφορία ή ευχαρίστηση, οι άνθρωποι κάνουν εξαιρετικά παρόμοιες εκφράσεις προσώπου, οι οποίες περιλαμβάνουν ενεργοποίηση των μυών των ματιών, ανύψωση των μάγουλων και εμφάνιση των δοντιών», δήλωσε η ερευνήτρια Sarah Pressman, καθηγήτρια ψυχολογικών επιστημών.
«Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι κινήσεις των μυών του προσώπου, σε αντίθεση με μια ουδέτερη έκφραση, είναι ευεργετικές για τη μείωση της δυσφορίας και του άγχους», δήλωσε η καθηγήτρια σε δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου.
Αυτές είναι πληροφορίες που οι περισσότεροι μπορεί να έχουμε σύντομα τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε, καθώς η εκκίνηση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 είναι θέμα εβδομάδων.
Η έρευνα περιελάμβανε 231 άτομα που ανέφεραν τα επίπεδα του πόνου, της συγκίνησης και της δυσφορίας τους, όταν τους έγινε ένεση με αλατούχο διάλυμα χρησιμοποιώντας βελόνα σαν αυτήν που χρησιμοποιείται συνήθως στο εμβόλιο κατά της γρίπης.
Από τους συμμετέχοντες να «σκάσουν» ένα γνήσιο χαμόγελο, να κάνουν έναν μορφασμό ή να πάρουν μια ουδέτερη έκφραση. Εκείνοι που χαμογέλασαν γνήσια ή έκαναν μορφασμό, δήλωσαν στους ερευνητές ότι η ένεση τους πόνεσε μόνο κατά το ήμισυ, σε σχέση με την ομάδα που παρέμεινε ανέκφραστη.
«Η έρευνά μας καταδεικνύει μια απλή, δωρεάν και κλινικά λογική μέθοδο που κάνει το τρύπημα μιας ένεσης λιγότερο απαίσιο», δήλωσε ο καθηγήτρια Pressman: «Λαμβάνοντας υπόψη οι πολλές ιατρικές πρακτικές προκαλούν άγχος και πόνο, ελπίζουμε ότι η κατανόηση του πώς και πότε βοηθά το χαμόγελο και οι μορφασμοί, θα προωθήσει αποτελεσματικές στρατηγικές μείωσης του πόνου που οδηγούν σε καλύτερη εμπειρία για τους ασθενείς».
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Emotion.