Να το σπάσω ή να μην το σπάσω; Όλοι έχουμε σταθεί μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου, κοιτάζοντας κάποια άσχημα σπυράκια που εμφανίστηκαν στο πρόσωπό μας αντιμετωπίζοντας αυτό το δίλημμα.
Γενικά ακούμε ότι δεν θα πρέπει να το σπάσουμε. Ισχύει όμως; Είναι αυτό πραγματικά ένα έγκλημα ενάντια στο δέρμα μας;
Η απάντηση είναι πως ναι. Το να πιέζετε και να προσπαθείτε να σπάσετε ένα σπυράκι δεν είναι σίγουρα η καλύτερη λύση και μπορεί όντως να κάνει το δέρμα σας να δείχνει χειρότερα.
Πώς σχηματίζονται τα σπυράκια
Περισσότερο από το 80% των εφήβων εμφανίζουν σπυράκια. Η ακμή είναι μία από τις πιο κοινές φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος στους εφήβους. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και αργότερα στη ζωή για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων μια ανισορροπία των ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα.
Προς το παρόν, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τις αιτίες της ακμής. Οι σμηγματογόνοι αδένες, που βρίσκονται στο δέρμα, στη βάση του θυλακίου της τρίχας, εκκρίνουν έλαιο (σμήγμα) για να λιπαίνεται η επιφάνεια του δέρματος και των μαλλιών. Όλα τα μέρη του σώματος περιέχουν σμηγματογόνους αδένες, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.
Στο παρελθόν οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ακμή προέρχεται από την μη κανονική απομάκρυνση των κυττάρων του δέρματος που καλύπτουν το θύλακα του σμηγματογόνου αδένας. Αυτό θεωρούνταν ότι οδηγεί σε «πάχυνση» του δέρματος στο σημείο και στο σχηματισμό μικρών φαγεσώρων (φαγέσωρας είναι το επιστημονικό όνομα για το σπυράκι).
Όμως τα τελευταία χρόνια η ακμή θεωρείται πλέον κατά κύριο λόγο μια φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος.
Γιατί δεν πρέπει να τα σπάζουμε
Ένα σπυράκι είναι σαν μια μικρή τσάντα κάτω από το δέρμα που περιέχει λίπος, βακτήρια και φλεγμονή. Η πίεση με τα δάχτυλα μπορεί να οδηγήσει το μάλλον αηδιαστικό περιεχόμενα στο γύρω δέρμα, κάνοντας το πρόβλημα χειρότερο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση και να κάνει το δέρμα πιο σκούρο προσωρινά. Επιπλέον, η φλεγμονή μπορεί να χειροτερεύσει τόσο, ώστε να μείνει μόνιμο σημάδι.
Αν αντισταθείτε στον πειρασμό να τα σπάσετε, τα σπυράκια συνήθως θα εξαφανιστούν περίπου σε μια εβδομάδα χωρίς να αφήσουν σημάδια. Τα «άσπρα» σπυράκια επίσης μπορεί να σπάσουν μόνα τους όταν θα είναι έτοιμα. Αν μεγάλα σπυράκια απαιτούν επείγουσα θεραπεία, ένας δερματολόγος μπορεί να μας απαλλάξει από αυτά με ασφάλεια. Αν πάλι τα σπυράκια είναι κάτι που αντιμετωπίζετε ακόμη και σε μηνιαία βάση, είναι σκόπιμο να δείτε έναν δερματολόγο για να μάθετε τι μπορεί να γίνει για τον έλεγχο των εξάρσεων.
Πώς να εμποδίσετε τα σπυράκια
Αν θέλετε να αποφύγετε τα σπυράκια, ακολουθούν μερικοί τρόποι για υγιέστερο δέρμα:
– Ακολουθήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε ζάχαρη, η οποία θα περιλαμβάνει όσπρια, ψάρι, κρέας, φρούτα και λαχανικά. Ορισμένες μελέτες συνδέουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής με τη συχνή κατανάλωση γάλακτος, όμως απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού μπορέσουν να γίνουν διατροφικές συστάσεις.
– Αποφύγετε τον υπερβολικό καθαρισμό του προσώπου και την απολέπιση. Η ακμή δεν οφείλεται στη συσσώρευση βρωμιάς στο δέρμα και δεν μπορούν απλώς να την απομακρύνετε με το πλύσιμο. Η χρήση πολλών προϊόντων μπορεί να αυξήσει τον ερεθισμό του δέρματος και την ξηρότητα και να περιπλέξει το πρόβλημα.
– Επιλέξτε προϊόντα καθαρισμού, ενυδατικές κρέμες και αντηλιακά χωρίς έλαια.
– Επιλέξτε προϊόντα για τα μαλλιά με βάση τη σιλικόνη και όχι λιπαρά. Τα λιπαρά προϊόντα για τα μαλλιά μπορεί να συσσωρεύσουν περισσότερα έλαια και λίπη στο δέρμα και να κάνουν την ακμή χειρότερη.
– Αν παρόλα αυτά βγάλετε κάποιο σπυράκι, αντισταθείτε στον πειρασμό να το σπάσετε!