Πάνω-κάτω, όλοι τσεκάρουμε το τηλέφωνό μας πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, συνήθως χαζεύοντας το feed μας στα social media.

Και ενώ πολλοί από εμάς θα παραδεχτούμε είναι πιο εύκολο να λέμε ότι θα περιορίσουμε τη χρήση του κινητού από ό,τι να το κάνουμε, υπάρχει ένα απλό τέχνασμα που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να συνειδητοποιούμε καλύτερα τον χρόνο που ξοδεύουμε χωρίς νόημα στον έλεγχο του smartphone μας.

Η ειδική στην ψηφιακή εκπαίδευση και συγγραφέας του βιβλίου «Τhe Art of Screen Time», Anya Kamenetz, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους μπροστά στα παιδιά τους.

Η πρότασή της είναι να προσπαθούν οι γονείς να ανακοινώνουν τι κάνουν, όταν τσεκάρουν το τηλέφωνό τους. Κάνοντας το, θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό περιβάλλον με τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα θα τους επιτρέψει να αντιληφθούν καλύτερα το τι κάνουν.

«Οπότε, όταν παίρνετε το τηλέφωνό σας μπροστά στα παιδιά σας, απλά πείτε τους τι είναι αυτό που πρόκειται να κάνετε», είπε. «Έτσι λέτε, “Aς δούμε τι καιρό θα κάνει αύριο” ή “Αναρωτιέμαι αν ο μπαμπάς έχει γυρίσει από τη δουλειά, θα του στείλω ένα μήνυμα” και κάνετε τη διαδικασία διαφανή. Νομίζω ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνετε, αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό».

Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο στη χρήση του smartphone που να κάνει τη χρήση του πιο ελκυστική στα παιδιά, εκπαιδεύοντάς τα για την πιο ορθή χρήση του, όταν θα αποκτήσουν το δικό τους.

«Ταυτόχρονα, δεν πρόκειται να σηκώσετε το τηλέφωνό σας, να κοιτάξετε το παιδί σας και να πείτε: “Ε, θέλω να χαζέψω τι κάνει η Rihanna στο Instagram”», συμπλήρωσε.

Εάν αυτή η μέθοδος δεν σας ενθουσιάζει, τότε υπάρχουν και άλλες τεχνικές που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε, για να ελέγξετε τον εθισμό σας στο smartphone.

Η Catherine Price, συγγραφέας του «How to break up with your phone», συμβουλεύει την καθιέρωση περιόδων χωρίς τη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας σταδιακά τα 30λεπτα διαλείμματα σε πλήρη 24ωρη ψηφιακή απεξάρτηση.

Η υπερβολική σπατάλη χρόνου στη χρήση του smartphone, μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μας αποδοτικότητα.

«Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι εάν μια ειδοποίηση από το κινητό αποσπάσει την προσοχή μας από μια εργασία, μας παίρνει κατά μέσο όρο 23 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για να εστιάσουμε πλήρως και πάλι σε αυτήν. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι τα smartphones, που είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά μας, είναι επιζήμια για την παραγωγικότητά μας », εξηγεί ο Maths Mathisen, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Hold, μιας εφαρμογής που ανταμείβει τους μαθητές, όταν αφήνουν τα smartphones από τα χέρια τους.