Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τακτικά έναν καλό ύπνο μπορεί να απολαμβάνουν και μεγαλύτερη προστασία από την καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια μεγάλη, νέα μελέτη.

Εξετάζοντας στοιχεία για περισσότερους από 400.000 ενήλικες, ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τα πιο υγιή πρότυπα ύπνου είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια σε βάθος 10 ετών, έναντι εκείνων με λιγότερο υγιείς συνήθειες ύπνου.

Οι άνθρωποι με υγιείς συνήθειες ύπνου ανέφεραν πέντε στοιχεία: Κοιμόταν επτά έως οκτώ ώρες κάθε νύχτα, δεν ροχάλιζαν, σπάνια είχαν πρόβλημα να τους πάρει ο ύπνος, σπάνια ένιωθαν νυσταγμένοι και κακόκεφοι εξαιτίας της νύστας και ήταν πρωινοί τύποι.

Στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν και τις πέντε υγιείς συνήθειες ύπνου είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν είχαν αναφέρει καμία ή μόνο μία.

Ωστόσο, τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας και αποτελέσματος, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ Lu Qi, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane, στη Νέα Ορλεάνη, αν και συνάδουν σε όσα γνωρίζουμε για τη σύνδεση της ποιότητας του ύπνου με την υγεία της καρδιάς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το ίδιο ισχύει για τα άτομα με άπνοια ύπνου – μια χρόνια διαταραχή όπου η αναπνοή σταματά επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους ανθρώπους που δεν κοιμόταν καλά μπορεί να είχαν άπνοια ύπνου, δήλωσε η Δρ Nieca Goldberg, καρδιολόγος στο NYU Langone Health, στη Νέα Υόρκη. Το χρόνιο ροχαλητό και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελούν χαρακτηριστικά της άπνοιας ύπνου, σημείωσε η Goldberg – και αν οι άνθρωποι κοιμούνται άσχημα λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, πρόσθεσε, είναι απίθανο να νιώθουν φρέσκοι το πρωί.

Δεν είναι ότι ο κακός ύπνος προκαλεί άμεσα καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με την Goldberg: Αντ’ αυτού, μπορεί να τροφοδοτήσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, μέσω επιδράσεων στις ορμόνες του στρες, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, για παράδειγμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Circulation.