Το βιολογικό μας ρολόι θα μπορούσε να είναι περισσότερο υπεύθυνο για την αύξηση του βάρους μας από ό,τι νομίζαμε, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο χρονοδιάγραμμα των γευμάτων τους, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να παραμείνουν στα κιλά τους. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να τρώμε τουλάχιστον δύο ώρες προτού πάμε στο κρεβάτι, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι για να φάμε το πρώτο γεύμα της ημέρας, προσφέροντας έτσι στο σώμα μας μια παρατεταμένη περίοδο νηστείας μαζί με τη διάρκεια του ύπνου.
Ωστόσο, ελάχιστες έρευνες έχουν διεξαχθεί για το πώς οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να επηρεαστούν από το μοτίβο του ύπνο μας – μέχρι τώρα.
Η μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη των ΗΠΑ, ανακάλυψε πώς τα γεύματα επηρεάζουν την αύξηση του βάρους μας, με βάση την ώρα που ξυπνάμε και κοιμόμαστε.
Εξέτασαν δεδομένα από 110 ενήλικες ηλικίας 18 έως 22 ετών, για να καταγράψουν τον ύπνο και τις κιρκαδικές συμπεριφορές στην καθημερινή ρουτίνα τους. Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή, κατέγραψαν επίσης την πρόσληψη τροφής των συμμετεχόντων στην έρευνα, για επτά συνεχείς ημέρες. Επίσης, η σύνθεση του σώματος και η ώρα απελευθέρωσης μελατονίνης (της ορμόνης που σηματοδοτεί την έναρξη του ύπνου) του καθενός αξιολογήθηκε στο εργαστήριο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πιο σημαντικό είναι να περιμένετε λίγες ώρες μετά το φαγητό προτού πάτε για ύπνο, ώστε το σώμα σας να έχει χρόνο να χωνέψει.
Οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους κατανάλωναν τις περισσότερες από τις θερμίδες τους λίγο προτού πάνε το κρεβάτι, όταν τα επίπεδα μελατονίνης τους ήταν υψηλά. Αντίθετα, εκείνοι με χαμηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους, έτειναν να πάνε για ύπνο μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του βραδινού φαγητού τους.
Ο μεταβολισμός μας επηρεάζεται από τον κιρκαδικό ρυθμό μας και αυτό ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο, είτε λόγω ακανόνιστων ωρών εργασίας είτε απλώς λόγω ατομικής προτίμησης για πρωινό ξύπνημα ή ξενύχτι.
«Διαπιστώσαμε ότι η χρονική στιγμή της πρόσληψης τροφής σε σχέση με την έναρξη έκκρισης μελατονίνης, συνδέεται με υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και Δείκτη Μάζας Σώματος και δεν σχετίζεται με την ώρα της ημέρας, την ποσότητα ή τη σύνθεση της πρόσληψης τροφής», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Andrew McHill, ερευνητής του Τμήματος Διαταραχών Ύπνου του νοσοκομείου.
«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο χρόνος κατά τον οποίο καταναλώνετε θερμίδες, σε σχέση με το δικό σας βιολογικό ρολόι, μπορεί να είναι πιο σημαντικός για την υγεία από την πραγματική ώρα της ημέρας», πρόσθεσε.