Η εκτέλεση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (CPR) στον ρυθμό του «Macarena» θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση μιας ζωής, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, σε μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο Euroanaesthesia στην Κοπεγχάγη της Δανίας.
Το δημοφιλές τραγούδι των Los Del Rio έχει ρυθμό 103 beats ανά λεπτό, τον ίδιο με το «Stayin’ Alive» των Bee Gees, που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν σε βίντεο για να δείξει πώς να γίνεται αποτελεσματικά η CPR.
Οι ερευνητές από την Ισπανία αποφάσισαν να συγκρίνουν την ποιότητα των θωρακικών πιέσεων κατά τη διάρκεια της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, όταν γίνονται στον ρυθμό του «Macarena», με τους ήχους μιας εφαρμογής για smartphone με την ίδια ταχύτητα με το τραγούδι ή χωρίς κανέναν συνοδευτικό ήχο.
Η ομάδα ζήτησε από 164 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης να εκτελέσουν CPR σε μια ειδική κούκλα για δύο λεπτά. Στην ομάδα των συμμετεχόντων που πραγματοποίησαν τη CPR με το «Macarena», ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν έναν «μουσικό νοητικό μετρονόμο», δηλαδή να παίζουν το τραγούδι στο κεφάλι τους, αντί να το ακούν κανονικά. Ήταν απαραίτητο για τα μέλη της ομάδας να αποδείξουν πρώτα ότι γνώριζαν ήδη το τραγούδι πριν από το πείραμα.
Η ομάδα των ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θωρακικές πιέσεις ήταν πιο αποτελεσματικές όταν έγιναν στον ρυθμό του τραγουδιού ή της εφαρμογής για smartphone. Από όσους πραγματοποίησαν CPR στον ήχο της εφαρμογής, το 91% πέτυχε από 100 έως 120 παλμούς ανά λεπτό, σε σύγκριση με το 74% από την ομάδα του «Macarena». Ωστόσο, μόνο το 24% από την ομάδα ελέγχου, που δεν είχε καμία βοήθεια, πέτυχε τη βέλτιστη ταχύτητα.
Ενώ η χρήση της εφαρμογής ή η ακρόαση του τραγουδιού των Los del Río αποδείχθηκαν χρήσιμες για την επίτευξη καλής ποιότητας θωρακικών πιέσεων, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν κατόρθωσε να φτάσει στο ιδανικό βάθος πίεσης των πέντε εκατοστών.
Οι φοιτητές που συμμετείχαν στη μελέτη βαθμολόγησαν την εφαρμογή ως το πιο χρήσιμο εργαλείο για την υποβοήθηση της CPR. Αλλά η αναπαραγωγή του «Macarena» στο μυαλό μας θα μπορούσε να είναι επωφελής για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε μια τέτοια εφαρμογή, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.
«Τόσο η εφαρμογή όσο και η χρήση του “Macarena”, βελτίωσαν την ποιότητα των θωρακικών πιέσεων αυξάνοντας το ποσοστό επαρκούς ρυθμού, αλλά όχι το βάθος των πιέσεων», κατέληξαν οι συγγραφείς. «Η εφαρμογή ήταν πιο αποτελεσματική, αλλά με σημαντική καθυστέρηση εκκίνησης».