Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη είναι μια από τις μεγάλες ατέλειες της εξέλιξης: Περίπου το 80% των ενηλίκων υποφέρουν από πόνο στη μέση – τι περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία χρειαζόμαστε; Η αλήθεια όμως είναι ότι η σπονδυλική στήλη είναι μια ισχυρή δομή. Απλώς, τη χρησιμοποιούμε λανθασμένα.
Όλοι γνωρίζουν ότι θα «βγάλεις τη μέση σου» αν σηκώσεις κάποιο πολύ βαρύ αντικείμενο. Οι συνήθεις συμβουλές είναι να αποφεύγεται το σήκωμα τέτοιον αντικειμένων όπου είναι δυνατόν. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική στη μείωση του πόνου της μέσης και των τραυματισμού της πλάτης. Φαίνεται ότι χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση.
Ο ανθρώπινος ιστός πρέπει να εκτεθεί σε φορτία, για να γίνει ισχυρός – και η σπονδυλική στήλη είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού. Η ανύψωση φυσιολογικού βάρους προετοιμάζει τους αρθρώσεις, τους μύες και τους συνδέσμους για κανονικές εργασίες. Κανείς όμως δεν θα περίμενε να τρέξει μαραθώνιο, χωρίς να προετοιμάσει το σώμα για τέτοια καταπόνηση, οπότε φαίνεται λογικό ότι να μπορεί κάποιος να σηκώνει βάρος απαιτεί έκθεση σε αυτού του είδους τη δραστηριότητα.
Η έλλειψη άσκησης με βάρος έχει αποδειχθεί ότι έχει επιβλαβείς επιδράσεις στη σπονδυλική στήλη. Μελέτες σε αστροναύτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη έκθεσης σε φορτία συνθήκες μικροβαρύτητας προκαλεί ατροφία μυών, ακαμψία σπονδυλικής στήλης και πρήξιμο μεσοσπονδύλιων δίσκων. Οι προηγουμένως σούπερ υγιείς αστροναύτες εμφάνισαν πόνο στη μέση μετά από μερικές ημέρες σε τροχιά.
Όσοι υποστηρίζουν ότι το σήκωμα βαριών αντικειμένων θα πρέπει να αποφεύγεται, υποδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο η μια στο τόσο τέτοια δραστηριότητα που είναι πρόβλημα. Η επαναλαμβανόμενη και τακτική κάμψη και ανύψωση της σπονδυλικής στήλης αναφέρεται ως κίνδυνος τραυματισμού της μέσης, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με στρίψιμο. Η έρευνα σε κορυφαίους κωπηλάτες εξέτασε αυτή την οπτική.
Οι αθλητές κωπηλασίας λυγίζουν και ασκούν φορτία στη μέση τους εκατοντάδες φορές την ημέρα, κάθε φορά που προπονούνται. Περίπου το ένα τρίτο της ομάδας που παρακολουθήθηκε από τους ερευνητές, παραπονέθηκε για επεισόδιο οσφυαλγίας σε μια περίοδο 12 μηνών, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να ανακάμπτει πλήρως.
Αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι κωπηλάτες δεν τραυματίζουν τη μέση τους και ότι η σπονδυλική στήλη είναι πολύ ανεκτική για αυτή τη δραστηριότητα. Δείχνει επίσης ότι η κάμψη και η άσκηση φορτίου είναι πράγματι μια δραστηριότητα που μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση πόνου στη μέση, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε επί του θέματος.
Φαίνεται ότι η γρήγορη αύξηση της έντασης της εκπαίδευσης συνδέεται με την εμφάνιση του πόνου στην πλάτη στους κωπηλάτες. Οι κωπηλάτες που κινούν καλά μέσω τους γοφούς, τα γόνατα και τις άλλες αρθρώσεις τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πρόβλημα στη μέση.
Ένα άλλο εύρημα στους κωπηλάτες, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συμβουλές, είναι ότι ασκούν φορτίο στην πλάτη τους με λυγισμένη σπονδυλική στήλη. Το γεγονός ότι η μέση είναι πιο ανεκτική στο βάρος σε αυτή τη θέση μπορεί να εξηγηθεί: Η σπονδυλική στήλη είναι στην πραγματικότητα μια πιο σταθερή δομή, όταν είναι καμπύλη. Συμβουλές που λένε να κρατάτε την πλάτη ίσια και να λυγίζετε στους γοφούς κατά την ανύψωση βαριών αντικειμένων στοχεύουν στο να χρησιμοποιήσετε τους μεγάλους μύες στους γοφούς και στα πόδια, για να σηκώσετε το βάρος. Όμως αυτή η συμβουλή μπορεί να είναι λανθασμένη, εάν αυτοί οι μύες είναι αδύναμοι.
Οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο δραστήριοι και πιο υπέρβαροι, πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται λιγότερο ικανοί να ανεχθούν τη δραστηριότητα και τα φορτία για τα οποία σχεδιαστήκαμε. Οι πρόσφατες συμβουλές των ειδικών επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του πόνου στη μέση και την πλάτη είναι η άσκηση. Αντί να αποφεύγουμε το σήκωμα βάρους, θα πρέπει να το εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα.