Πρόσφατη επιστημονική μελέτη του University College London έδειξε ότι η παρακολούθηση μιας ταινίας στον κινηματογράφο μπορεί να μας προσφέρει τόσα οφέλη όσα και μια ελαφριάς αερόβια προπόνηση 45 λεπτών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θεατές που έλαβαν μέρος στην μελέτη, κατά την διάρκεια της ταινίας περνούσαν περίπου 45 λεπτά σε «υγιή καρδιακή ζώνη» με την καρδιά τους να χτυπά μεταξύ 40 και 80% του μέγιστου ρυθμού. Για το μέσο όρο ηλικίας των 30 ετών, αυτή η τιμή μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 95 και 160 χτύπων ανά λεπτό. Το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί, κατά τους ερευνητές και με μια ήπια αερόβια προπόνηση, όπως η κηπουρική ή το γρήγορο περπάτημα.
Ταυτόχρονα, η επίσκεψη στο σινεμά ενισχύει την συγκέντρωση αλλά και την μνήμη, καθώς εστιάζοντας σε κάτι συγκεκριμένο για αρκετή ώρα δίνουμε την ευκαιρία στα κέντρα του εγκεφάλου να αναζωογονηθούν. Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι οι καρδιές των ανθρώπων που παρακολουθούσαν την ταινία συγχρονίστηκαν σε ορισμένα σημεία, σαν να χτυπούσαν από κοινού, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα του «ανήκειν». Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η αίσθηση του «ανήκειν» σε μια μεγαλύτερη κοινότητα δίνει κίνητρο, βελτιώνει την υγεία και την αίσθηση ευτυχίας μας.
Ακόμα, κατά την διάρκεια της παρακολούθησης της ταινίας, οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων ενισχύονται, καθώς προσπαθώντας να ακολουθήσουμε την πλοκή της ταινίας προπονούμε τον εγκέφαλό μας.
Ο δρ Joseph Devlin, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο UCL, υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους πολιτισμικές εμπειρίες, όπως η παρακολούθηση μιας ταινίας στον κινηματογράφο, παρέχουν την ευκαιρία στον εγκέφαλό μας να αφιερώσει αμέριστη προσοχή σε κάτι συγκεκριμένο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στον σινεμά, συγκεκριμένα, δοκιμάζουμε αφενός και εκπαιδεύουμε αφετέρου την ικανότητά μας να εστιάζουμε την προσοχή μας σε κάτι συγκεκριμένο, γεγονός που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ψυχικής μας αντοχής.
Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι εστιάζουμε σε ένα πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε, ανεξάρτητα από το αν είναι φανταστικό, μας επιτρέπει να επιλύουμε και τα προβλήματα στην καθημερινότητά μας με πιο δημιουργικούς τρόπους, κάνοντάς μας πιο παραγωγικούς ή πρακτικούς.