Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το στρες. Το 2013 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια απέδειξαν ότι ο σκύλος βοηθά να αντιμετωπίσουμε το στρες περισσότερο σε σχέση με τους κοντινούς φίλους ή τα μέλη της οικογένειας.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να περάσουν χρόνο είτε με ένα φίλο τους είτε με ένα Golden Retriever πριν από μια σημαντική συνέντευξη για δουλειά ή ένα δύσκολο διαγώνισμα. Όσοι πέρασαν χρόνο με το σκύλο είχαν κατά 10% χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς όταν αντιμετώπισαν το στρες της συνέντευξης ή του διαγωνίσματος και παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σε ποσοστό 50%. Η ορμόνη αυτή απελευθερώνεται όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το στρες.
Τον περασμένο μήνα ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ σερ Άντονι Σέλντον υποστήριξε τη χρήση σκύλων ως έναν τρόπο μείωσης του στρες στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. «Η γρηγορότερη και μεγαλύτερη επιτυχία που μπορούμε να έχουμε για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένας σκύλος σε κάθε σχολείο της χώρας», είπε ο σερ Άντονι.
Πράγματι, όπως αναφέρει το BBC, πέντε σκύλοι ράτσας λαμπραντόρ προσελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Middlesex της Βρετανίας για να βοηθούν τους φοιτητές να διαχειρίζονται το στρες των εξετάσεων και να στηρίζουν εκείνους που εξαιτίας του άγχους τους κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Πρόκειται για την πιο συστηματική χρήση σκύλων σε πανεπιστήμιο καθώς οι πέντε «βοηθοί καθηγητών» έχουν και τις δικές τους κάρτες προσωπικού που φέρουν τη φωτογραφία και το όνομά τους.
Η Φιόνα Σάδερς, υπεύθυνη για τις κλινικές δεξιότητες στο πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι μπορεί κάποιος να παρατηρήσει πράγματι διαφορά στους φοιτητές βλέποντας το στρες τους να μειώνεται. «Είναι δύσκολο να περιγράψεις τον αντίκτυπο που έχει ένας σκύλος που είναι ξαπλωμένος στη γωνία μιας τάξης. Όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αυτό θεωρώ ότι κανένας μας δεν πίστευε ότι θα ήταν τόσο επιτυχημένο».
Η Σάδερς πρόσθεσε ότι όλοι οι σκύλοι εκπαιδεύτηκαν ειδικά και πέρασαν από «αυστηρή αξιολόγηση» για να διασφαλιστεί ότι διαθέτουν την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία.