Η Άνω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, η Γερουσία, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση στο Σύνταγμα της χώρας.
Η πρόταση, η οποία εγκρίθηκε νωρίτερα από την Κάτω Βουλή, την Εθνοσυνέλευση, υποστηρίχθηκε με 267 ψήφους έναντι 50. Η άμβλωση είναι φυσικά νόμιμη στη Γαλλία από το 1974, αλλά οι πιέσεις είχαν αυξηθεί για περαιτέρω εδραίωσή της στη νομοθεσία. Υπάρχει ανησυχία ότι το δικαίωμα υποχωρεί σε άλλα δυτικά κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Πολωνία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε μια ειδική, επαναληπτική ψηφοφορία τη Δευτέρα, στην οποία θα συμμετάσχουν και τα δύο σώματα. σε συνάντηση μακριά από το Παρίσι στο προάστιο των Βερσαλλιών. Εάν η κοινή σύνοδος εγκρίνει τη συνταγματική τροποποίηση με πλειοψηφία τουλάχιστον τριών πέμπτων, δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Μια δημοσκόπηση του Ifop που πραγματοποιήθηκε όταν η Εθνοσυνέλευση ψήφιζε τη νομοθεσία, έδειξε ότι το 86% των ανθρώπων υποστήριζε την τροπολογία.
Σε ανάρτησή του στο X, ο Μακρόν είπε ότι έχει δεσμευτεί να καταστήσει την ελευθερία των γυναικών να καταφεύγουν σε άμβλωση «μη αναστρέψιμη», κατοχυρώνοντάς τη συνταγματικά. Η Γαλλία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που το δικαίωμα στην άμβλωση θα προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, αρκετοί συντηρητικοί γερουσιαστές δήλωσαν ότι ένιωσαν πίεση για να εγκρίνουν την τροπολογία: «Αν το καταψηφίσω, οι κόρες μου δεν θα έρχονται πλέον να με επισκεφτούν τα Χριστούγεννα», είπε μια γυναίκα γερουσιαστής, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Η συζήτηση για την άμβλωση μαίνεται στις ΗΠΑ από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε το πανεθνικό δικαίωμα στην αμβλωση τον Ιούνιο του 2022. Έκτοτε, 21 από τις 50 πολιτείες της χώρας έχουν απαγορεύσει είτε ολικώς είτε μερικώς τις αμβλώσεις, με ορισμένες να θεσπίζουν σκληρές ποινές για τους γιατρούς και για όσους βοηθούν στη διαδικασία, μεταξύ των οποίων φυλάκιση, μεγάλα πρόστιμα και αφαίρεση της ιατρικής άδειας.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας επέβαλε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα το 2020. Επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν η εγκυμοσύνη απειλεί την υγεία ή τη ζωή της μητέρας.