Οι ψυχοπαθείς αισθάνονται φόβο, αλλά δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο, όπως δείχνουν τα δεδομένα που έχουν προκύψει από μια νέα έρευνα.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ και το πανεπιστήμιο Radboud του Ναϊμέχεν της Ολλανδίας, υποστηρίζουν με τη μελέτη τους ότι οι ψυχοπαθείς έχουν πρόβλημα στο να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τις απειλές που τους περιβάλλουν.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε προηγούμενες μελέτες – ορισμένες πολύ παλιές καθώς χρονολογούνται ακόμη και από το 1806 – και δημιούργησε ένα μοντέλο που διαχώριζε τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των απειλών και στην αίσθηση του φόβου.
«Με τη μελέτη μας αποδεικνύουμε ότι υπάρχουν ενδείξεις για το γεγονός πως τα ψυχοπαθή άτομα έχουν περιορισμένη ικανότητα στην ανίχνευση απειλών και στην αντίδραση σε αυτές, αλλά τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε για μειωμένη υποκειμενική αίσθηση του φόβου σε ψυχοπαθείς, είναι πολύ λιγότερο πειστικά» έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης.
Η συγκεκριμένη μελέτη ορίζει την ψυχοπάθεια ως διαταραχή της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από τις διαπροσωπική χειραγώγηση, παρορμητική αντικοινωνική συμπεριφορά και απερισκεψία.
Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα, οδήγησε τους επιστήμονες να συμπεράνουν πως οι ψυχοπαθείς ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν σημαντικές δυσκολίες στο να βιώσουν τόσο την ευτυχία όσο και τον θυμό.
Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των δεδομένων μπορεί επίσης να εφαρμοστεί ώστε να μελετηθούν οι αλλαγές στη διάθεση και οι αγχώδεις διαταραχές.