Οι αξιωματούχοι υγείας και οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, όμως τίποτα δεν κάνει ένα διστακτικό άτομο να πειστεί περισσότερο από μια κουβέντα με ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή τον δικό του γιατρό, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation (KFF).
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τέτοιες συζητήσεις μπορούν να αλλάξουν τη γνώμη των περισσότερων ανθρώπων για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, παρόλο που αρχικά το σκέφτονταν.
«Φαίνεται πραγματικά ότι οι συνομιλίες με φίλους και μέλη της οικογένειας –όπως και το να βλέπουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους να εμβολιάζονται χωρίς σημαντικές παρενέργειες – αποτέλεσαν σημαντικό κίνητρο, όπως και οι συζητήσεις με τον γιατρό τους», δήλωσε η Ashley Kirzinger , από την ερευνητική ομάδα του Henry J. Kaiser Family Foundation.
Για την έρευνα, οι ερευνητές επανεξέτασαν άτομα που είχαν ανακοινώσει τις προθέσεις τους είτε να κάνουν το εμβόλιο είτε όχι σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο.
Κατά τη διάρκεια της δημοσκόπησης του Ιουνίου, οι ερευνητές του KFF διαπίστωσαν ότι πολλοί άνθρωποι είχαν μείνει σταθεροί στις αρχικές τους προθέσεις.
Όσοι εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου περιλάμβαναν:
-92% εκείνων που σχεδίαζαν να εμβολιαστούν «το συντομότερο δυνατόν».
-54% εκείνων που είπαν ότι θα «περιμένουν και θα δουν».
-24% εκείνων που είπαν ότι θα έκαναν το εμβόλιο μόνο αν απαιτείτο ή ότι σίγουρα δεν θα το έκαναν.
Αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι περίπου οι μισοί που είπαν ότι θα περιμένουν, τελικά εμβολιάστηκαν και ότι το ένα τέταρτο αυτών που ήταν αρνητικοί στην ιδέα, έκαναν τελικά το εμβόλιο. Τι συνέβη και άλλαξαν γνώμη;
Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που άλλαξαν γνώμη δήλωσαν ότι έκαναν το εμβόλιο αφού πείστηκαν από ένα μέλος της οικογένειάς τους, με το 17% να λέει ότι οι συγγενείς τους, τους έκαναν να αλλάξουν γνώμη. Οι συζητήσεις με άλλους ανθρώπους αποδείχθηκαν επίσης πειστικές, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών με τον γιατρό τους (10%), έναν στενό φίλο (5%) ή έναν συνάδελφο ή συμμαθητή (2%).
Το ένα τέταρτο ανέφερε επίσης ότι αποφάσισαν αν το κάνουν βλέποντας τους γύρω τους να εμβολιάζονται χωρίς σοβαρές παρενέργειες.