Με αισιόδοξο τόνο περιέγραψε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, χωρίς όμως να παραλείψει να επιστήσει την προσοχή για ορισμένες περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο αλλά και χαμηλό αριθμό εμβολιασμένων. Αναλυτικά, δήλωσε:
«Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται. Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε σημαντικά στα 617 νέα κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή μειώθηκε κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
»Η μείωση αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 35 έτη. Σε κάποιες περιοχές όμως, παρατηρούμε αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων, κυρίως σε νέους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα στο Ρέθυμνο, στη Σύρο και στη Σαντορίνη.
»Πιθανότατα η μείωση αυτής της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων στις περιοχές αυτές, σχετίζεται με την αυξημένη τους κινητικότητα ή και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.
»Ταυτόχρονα όμως, σε κάποιες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
»Τα παραπάνω τονίζουν την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των συμπολιτών μας άνω των 50 ετών, καθώς μέσα στο καλοκαίρι το ξέρουμε, το περιμένουμε, είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους μας, που στη συνέχεια θα μεταδώσουν τη λοίμωξη στους γονείς τους και τους παππούδες τους.
»Την εβδομάδα που μας πέρασε μειώθηκε ο αριθμός των τεστ ανά ημέρα σε δομές υγείας στις 37.000 τεστ ανά μέρα. Ταυτόχρονα, βλέπουμε να μειώνεται ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας σε όλους τους ελέγχους που διενεργούνται, τόσο σε δομές υγείας με μοριακές τεχνικές, στους ελέγχους που διενεργούνται μέσω των κινητών ομάδων υγείας του ΕΟΔΥ, αλλά και στους ελέγχους που κάνουν μόνοι τους οι πολίτες μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ, των self-tests. Υπολογίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ένα στα τρία νέα κρούσματα διαγνώστηκαν μέσω του self testing. Όλα αυτά τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα μειώνεται.
»Σημαντικά μειώθηκε και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας, κατά σχεδόν 40%. Οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας πρασίνισαν, με εξαίρεση τη Δυτική Αττική, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τη Φλώρινα, όπου ακόμα έχουμε αρκετή διασπορά του ιού.
»Σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κως, η Θήρα, η Πάρος και η Μύκονος, παρά το μικρό αριθμό των νέων κρουσμάτων βλέπουμε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Η Επιτροπή μας προτείνει εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στις τουριστικές περιοχές, καθώς και των ελέγχων στους εργαζόμενους του χώρου του τουρισμού.
»Συνεπώς, παρόλο που η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική, οι συχνές μικρές εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, μας θυμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι η στενή συνεχής παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και η τήρηση των μέτρων από όλους μας είναι απαραίτητη.
»Το Εθνικό Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονικότητα, με μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού στην επικράτεια σε περίπου 1.300 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου σε όλη τη χώρα μειώθηκε σε 89 ασθενείς την ημέρα.
»Ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης επίσης μειώνεται καθημερινά, όπως και ο αριθμός των συνανθρώπων που χάνονται στη χώρα μας, με το μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας να μειώνεται στους 13 θανάτους την ημέρα.
»Σύμφωνα, λοιπόν, με το Rt που μειώθηκε στο 0,76, οι νεότερες προβλέψεις μιλούν για μείωση των διασωληνωμένων ασθενών κάτω από τους 100 στην επικράτεια μέσα στον επόμενο μήνα.
»Όλη αυτή η θετική εικόνα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αλλά και στον καλό καιρό δευτερευόντως.
»Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία σταδιακή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στους συμπολίτες μας 30-65 ετών, ενώ σχετικά πρόσφατα άρχισαν να εμβολιάζονται και οι νέοι μας ηλικίας κάτω των 30 ετών.
»Αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, μεγαλύτερη του 60% σημειώνεται σε πολλά νησιά μας, όπως είναι η Κέα, η Κύθνος, η Μύκονος, η Μήλος, η Άνδρος και άλλα.
»Αντίθετα, χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κάτω από το 30%, εμφανίζουν περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως είναι η Φλώρινα, η Ροδόπη, οι Σέρρες και η Ευρυτανία.
»Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, θα προσαρμόζονται και οι εισηγήσεις της Επιτροπής μας έτσι ώστε όλοι μας να αποκτήσουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας».