Οι νέες συσκευασίες για τα τσιγάρα, στις οποίες οι μάρκες είναι γραμμένες με μικρά γράμματα, έχουν ίδιο χρώμα και καλύπτονται από σοκαριστικές φωτογραφίες με τις επιπτώσεις του καπνίσματος, θα εφαρμοστούν «σχεδόν παγκόσμια», σε μια κίνηση που θα έχει «τεράστιες επιπτώσεις» στην υγεία, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πέρα από την Ελλάδα, που εναρμονίστηκε με το κοινοτικό πλαίσιο στις 20 Μαΐου, τις τυποποιημένες συσκευασίες θα υιοθετήσουν η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία. Μαζί με την Αυστραλία στην οποία το μέτρο εφαρμόζεται ήδη, ο ΠΟΥ πιστεύει ότι θα επηρεάσουν την πολιτική στάση επί του θέματος σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, περίπου έξι εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με το κάπνισμα. Η τυποποιημένη συσκευασία θα έχει ένα ομοιόμορφο χρώμα για όλες τις μάρκες, εκτός από τις προειδοποιήσεις για την υγεία. Τα εμπορικά σήματα είναι με μικρά, διακριτικά γράμματα.
Η θεωρία λέει ότι η κίνηση αφαιρεί την αίγλη και την ελκυστικότητα του καπνίσματος και ο Benn McGrady από τον ΠΟΥ δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο αποδίδει.
Η Αυστραλία εφάρμοσε το μέτρο το 2012 και τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε κατά 0,55% – δηλαδή περίπου 108.000 ανθρώπους – μεταξύ Δεκεμβρίου 2012 και Σεπτεμβρίου 2015, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Ο McGrady δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία είναι πλέον τόσο ισχυρά που είναι πιθανό να είμαστε μάρτυρες της παγκοσμιοποίησης της απλής συσκευασίας – ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της σε χώρες με επιρροή, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Αυστραλία. Δεν υπάρχει κάποια μαζική αντίδραση από τις εταιρείες καπνού – όλες τους είναι αντίθετες στο μέτρο επειδή μειώνει τη διάδοση του καπνίσματος. Το μέτρο θα έχει αρκετά σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».
Άλλες χώρες που εξετάζουν σοβαρά την υιοθέτηση της απλής συσκευασίας ή είναι σε κάποιο στάδιο εφαρμογής του είναι η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, ο Καναδάς, η Χιλή, η Βραζιλία, ο Παναμάς, η Νέα Ζηλανδία και το Βέλγιο.
Αλλά ο Benn McGrady προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται για μια μαγική λύση και ότι πρέπει να λειτουργήσει σε συνδυασμό με την απαγόρευση της διαφήμισης και την εφαρμογή υψηλότερων φόρων.
Από την άλλη, ο Giles Roca, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Κατασκευαστών Καπνού της Μεγάλης Βρετανίας, υποστήριξε ότι οι αντικαπνιστικοί νόμοι «καθοδηγούνται περισσότερο από δόγμα παρά από στοιχεία και ισχυρές αποδείξεις».
«Τα στοιχεία από την Αυστραλία είναι καταδικαστικά – η απλή συσκευασία είναι ένα μέτρο που έχει αποδειχθεί ότι δεν δουλεύει και δεν έχει καμία επίπτωση στις μακροπρόθεσμες τάσεις για το κάπνισμα. Δεν έχει υπάρξει επιτάχυνση στη μείωση της χρήσης καπνού λόγω του μέτρου, ενώ η παράνομη αγορά έχει αυξηθεί σημαντικά. Με απλά λόγια, θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά καπνίσματος αν δεν είχαμε κάνει τίποτα».