Οι Βρετανοί μεθάνε συχνότερα από όλους τους υπόλοιπους λαούς στον κόσμο, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα που εξέτασε τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ 36 χωρών: οι Βρετανοί ανέφεραν ότι μεθούσαν κατά μέσο όρο 51,1 φορές τον χρόνο, δηλαδή σχεδόν μία φορά την εβδομάδα.
Για την έρευνα, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 120.000 ανθρώπους παγκοσμίως, εκ των οποίων 5.400 ήταν από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Οι αγγλόφωνες χώρες ήταν στην κορυφή ως προς το πόσο συχνά οι πολίτες τους μεθούν, με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία να ακολουθούν από κοντά το Ηνωμένο Βασίλειο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Αυστραλία όσον αφορά πόσοι άνθρωποι εισάγονταν στο νοσοκομείο από υπερβολική χρήση αλκοόλ τους τελευταίους 12 μήνες. Ωστόσο, μόνο το 18,5% των Βρετανών μετάνιωνε για την υπερκατανάλωση αλκοόλ, σε σύγκριση με το 20% που ήταν ο μέσος όρος παγκοσμίως.
Ο επικεφαλής της έρευνας, ο ψυχίατρος και σύμβουλος εθισμού καθηγητής Adam Winstock, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να πίνουν με δυνητικά επιβλαβή τρόπο και πρότεινε να εισαχθούν νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να πίνουν αλκοόλ με ασφάλεια.
«Έχουμε πει ότι η μεγάλη κατανάλωση είναι κακό πράγμα -και είναι- αλλά οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές αποτυγχάνουν να αντιληφθούν την ευχαρίστηση της μέθης και δίνουν λίγη καθοδήγηση για τη διαφορά μεταξύ του να είναι κάποιος λίγο μεθυσμένος και του να είναι πολύ μεθυσμένος, όπως και του να το κάνει 3-4 φορές το χρόνο με το να το κάνει κάθε εβδομάδα», εξήγησε.
«Το να πίνουμε μας θέτει σε κίνδυνο για τραυματισμούς και για βλάβες στην υγεία μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε να τονίζουμε τους κινδύνους από τα διαφορετικά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, ακόμη και αν βρίσκονται κάτω από ασφαλή όρια», πρόσθεσε.
Η μελέτη έρχεται εν μέσω νέων ερευνών που διαπίστωσαν ότι η παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί κατά 70% σε λιγότερο από 30 χρόνια.