Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που στα 20κάτι τους ακούν συχνά ότι πρέπει να ωριμάσουν, ενώ εκείνοι πραγματικά προτιμούν να χαζεύουν βιντεάκια με φάρσες στο ίντερνετ ή να περνούν ώρες για καφέ με τους φίλους τους. Τώρα όμως ίσως να έχουν μια επίσημη δικαιολογία για τον λόγο που δεν αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ώριμοι ενήλικες.
Οι άνθρωποι δεν ενηλικιώνονται εντελώς έως ότου πατήσουν τα 30 τους χρόνια, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων που ερευνούν τον εγκέφαλο. Παρότι ο νόμος στην Ελλάδα και σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου λέει ότι κάποιος θεωρείται ενήλικος όταν φτάσει στην ηλικία των 18 ετών, οι επιστήμονες λένε ότι η ηλικία κατά την οποία γίνεται κάποιος ενήλικος είναι διαφορετική για όλους.
Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι άτομα ηλικίας 18 ετών εξακολουθούν να υφίστανται αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και να τους κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχές ψυχικής υγείας.
Ο καθηγητής Peter Jones, από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, δήλωσε: «Αυτό που λέμε πραγματικά είναι ότι ο ορισμός ενός χρόνου μετακίνησης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή φαίνεται όλο και πιο παράλογος. Είναι μια πολύ πιο ιδιαίτερη μετάβαση που πραγματοποιείται μέσα σε τρεις δεκαετίες».
«Υποθέτω ότι είναι απλώς βολικό για το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας και το νομικό σύστημα να υπάρχει τέτοιος ορισμός», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Όταν κάποιος φτάσετε στα 18, μπορεί να ψηφίζει, να αγοράζει αλκοόλ, αλλά και να αντιμετωπίζεται ως ενήλικας από τον νόμο, αν έχει πρόβλημα με την αστυνομία. Ωστόσο, ο καθηγητής Jones λέει ότι πιστεύει ότι οι πεπειραμένοι δικαστές αναγνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν 19χρονο που παραστράτησε και έναν σκληρό εγκληματία που πλησιάζει τα 40.
«Νομίζω ότι το σύστημα προσαρμόζεται σε αυτό που κρύβεται σε κοινή θέα, οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πραγματικά την ιδέα της κάμπιας που μετατρέπεται σε πεταλούδα σε μια νύχτα: Δεν υπάρχει σήμερα παιδική ηλικία και αύριο ενήλικη ζωή. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια πορεία, σε μια τροχιά», δήλωσε ο καθηγητής.