Η καρδιά μας μπορεί να υποστεί βλάβη μετά από ένα θλιβερό γεγονός και υπεύθυνο γι’ αυτό μπορεί να είναι το μυαλό σας, πιστεύουν οι ειδικοί.
Ελβετοί ερευνητές μελετούν άτομα με μια σπάνια και ασυνήθιστη κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Αυτή η αποδυνάμωση και βλάβη της καρδιάς συμβαίνει ξαφνικά, συχνά μετά από ένα αγχωτικό ή συναισθηματικό γεγονός όπως μια απώλεια κάποιου προσφιλούς προσώπου.
Το σύνδρομο είναι ελάχιστα κατανοητό, αλλά η μελέτη που δημοσιεύεται στο European Heart Journal υποδεικνύει ότι η αντίδραση του εγκεφάλου στο άγχος παίζει ρόλο. Είναι επίσης γνωστό ως σύνδρομο takotsubo – μια αναφορά στο σχήμα της καρδιάς των ατόμων με αυτήν την πάθηση, που μοιάζει με το ομώνυμο ιαπωνικό σκεύος.
Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς προκαλείται από το σοκ και είναι διαφορετικό από μια καρδιακή προσβολή που προκαλείται από μπλοκαρισμένα αιμοφόρα αγγεία, αλλά έχει παρόμοια συμπτώματα, όπως δύσπνοια και πόνο στο στήθος. Συχνά, ένα τραγικό γεγονός είναι η αφορμή για να εκδηλωθεί, αλλά και συναρπαστικά, ευχάριστα γεγονότα, όπως ένας γάμος ή μια νέα δουλειά.
Η βλάβη μπορεί να είναι προσωρινή, με τον καρδιακό μυ να ανακάμπτει σε ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, αλλά για μερικούς ανθρώπους το σύνδρομο μπορεί να είναι θανατηφόρο. Η ακριβής αιτία που το προκαλεί δεν είναι γνωστή, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη.
Η Δρ Jelena Ghadri και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης κοίταξαν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο 15 ασθενών με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Οι τομογραφίες εμφάνισαν αξιοσημείωτες διαφορές σε σύγκριση εκείνες από 39 υγιείς συμμετέχοντες: Υπήρχε λιγότερη επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονταν στον έλεγχο των συναισθημάτων και των ασυνείδητων ή αυτόματων αποκρίσεων του σώματος, όπως ο καρδιακός παλμός. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι αυτές που πιστεύεται ότι ελέγχουν την ανταπόκρισή μας στο άγχος.
Η Δρ Ghadri δήλωσε: «Τα συναισθήματα επεξεργάζονται στον εγκέφαλο, έτσι είναι πιθανό το σύνδρομο να προέρχεται από τον εγκέφαλο και να επηρεάζει την καρδιά».
Ο ακριβής τρόπος που λειτουργίας του συνδρόμου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, γι’ αυτό απαιτείται περισσότερη έρευνα. Οι σαρώσεις των εγκεφάλων των ασθενών πριν ή κατά τη στιγμή που εμφάνισαν το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς δεν ήταν διαθέσιμες, έτσι οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν η μειωμένη επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών προκάλεσε το σύνδρομο ή το αντίστροφο.