Τα κατοικίδια ζώα βοήθησαν πολλούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την ψυχική πίεση των lockdown που εφαρμόστηκαν ως μέτρο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα στοιχεία προήλθαν από 6.000 άτομα στη Βρετανία, όπου είχε επιβληθεί lockdown μεταξύ 23 Μαρτίου και 1 Ιουνίου. Περίπου το 90% εξ αυτών είχε τουλάχιστον ένα κατοικίδιο. Από αυτούς, περισσότερο από το 90% είπε ότι το κατοικίδιό τους βοήθησε στο να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά την πρωτόγνωρη κατάσταση και το 96% είπε ότι τους βοήθησε να μείνουν σε φόρμα και δραστήριοι – η έξοδος από το σπίτι για βόλτα με το κατοικίδιο ήταν από τις ελάχιστες μετακινήσεις που επιτρέπονταν.
«Τα ευρήματα από αυτήν τη μελέτη έδειξαν επίσης πιθανές σχέσεις μεταξύ της ψυχικής υγείας των ανθρώπων και των συναισθηματικών δεσμών που σχηματίζουν με τα κατοικίδια ζώα τους: η δύναμη του δεσμού ανθρώπου-ζώου ήταν υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που ανέφεραν χαμηλότερες βαθμολογίες για τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Elena Ratschen, ανώτερη λέκτορας έρευνας για τις υπηρεσίες υγείας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, στην Αγγλία.
Τα πιο συνηθισμένα κατοικίδια ήταν γάτες και σκύλοι, ακολουθούμενα από άλλα μικρά θηλαστικά και ψάρια.
Αλλά η δύναμη του δεσμού ανθρώπου-κατοικιδίου δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των ειδών – οι άνθρωποι ένιωθαν εξίσου κοντά στα κουτάβια τουςμ όσο και στα ινδικά χοιρίδιά τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 68% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων δήλωσαν ότι ανησυχούσαν για τα ζώα τους κατά τη διάρκεια του lockdown. Οι λόγοι περιελάμβαναν περιορισμούς στην πρόσβαση στην κτηνιατρική περίθαλψη και στην άσκηση, αλλά και ανησυχία για το ποιος θα τα φροντίσει σε περίπτωση που εκείνοι αρρωστήσουν.
«Ενώ η μελέτη μας έδειξε ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις επιζήμιες ψυχολογικές επιπτώσεις του lockdown, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτό το εύρημα είναι απίθανο να έχει κλινική σημασία και δεν αποτελεί πρόταση ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποκτήσουν κατοικίδια ζώα για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε πάντως η Ratschen σε δελτίο Τύπου.
Η πιο δημοφιλής αλληλεπίδραση με ζώα που δεν ήταν κατοικίδια, ήταν η παρατήρηση πουλιών: Σχεδόν το 55% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν και τάιζαν τα πουλιά που έρχονταν στον κήπο τους, σύμφωνα με τη μελέτη.