Η χρήση χρημάτων για την απόκτηση περισσότερου ελεύθερου χρόνου συνδέεται με την αύξηση της ευτυχίας, σύμφωνα με μια μελέτη.
Σε μια έρευνα, οι άνθρωποι ανέφεραν μεγαλύτερη ευτυχία αν χρησιμοποιούσαν 30 ευρώ για να εξοικονομήσουν χρόνο -όπως για παράδειγμα, να πληρώνουν για να τους κάνουν κάποια δουλειά- αντί να ξοδεύουν τα χρήματα σε υλικά αγαθά.
Οι ψυχολόγοι λένε ότι το άγχος λόγω έλλειψης χρόνου προκαλεί χαμηλότερη ευεξία και συμβάλλει στο άγχος και την αϋπνία. Ωστόσο, λένε ότι ακόμη και οι πολύ πλούσιοι είναι συχνά απρόθυμοι να πληρώσουν άλλους ανθρώπους, για να κάνουν τις δουλειές που δεν τους αρέσουν.
«Σε μια σειρά από έρευνες, διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα, για να αγοράσουν στον εαυτό τους περισσότερο ελεύθερο χρόνο είναι πιο ευτυχισμένοι – δηλαδή έχουν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή», δήλωσε η Δρ Elizabeth Dunn, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά.
Η αύξηση των εισοδημάτων σε πολλές χώρες οδήγησε σε ένα νέο φαινόμενο. Από τη Γερμανία έως τις ΗΠΑ, οι άνθρωποι αναφέρουν «ένδεια χρόνου», δηλαδή μια αγχώδη κατάσταση κατά την οποίο ο χρόνος δεν τους φτάνει.
Οι ψυχολόγοι των ΗΠΑ, του Καναδά και των Κάτω Χωρών έθεσαν ως στόχο να ελέγξουν αν τα χρήματα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ευτυχίας, βοηθώντας στην απόκτηση περισσότερου ελεύθερου χρόνου.
Περισσότεροι από 6.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες, συμπεριλαμβανομένων 800 εκατομμυριούχων, ερωτήθηκαν για το ποσό των χρημάτων που ξόδεψαν για να κερδίσουν χρόνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ατόμων δαπάνησαν χρήματα, για να αγοράσουν χρόνο για τον εαυτό τους κάθε μήνα.
Όσοι το έκαναν δήλωσαν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, σε σχέση με τους άλλους.
Οι ερευνητές σχεδίασαν έπειτα ένα πείραμα δύο εβδομάδων μεταξύ 60 εργαζομένων στο Βανκούβερ του Καναδά. Σε ένα σαββατοκύριακο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ξοδέψουν 30 ευρώ σε μια υπηρεσία που θα τους εξοικονομούσε χρόνο. Οι συμμετέχοντες ξόδεψαν τα χρήματα σε delivery φαγητού στο γραφείο, χαρτζιλίκι σ τα παιδιά της γειτονιάς για να κάνουν θελήματα ή σε υπηρεσίες καθαρισμού του σπιτιού τους. Το επόμενο σαββατοκύριακο, τους είπαν να ξοδέψουν το ίδιο ποσό σε υλικά αγαθά, όπως κρασί, ρούχα και βιβλία.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Procceedings of the National Academy of Sciences, ανακάλυψε ότι η εξοικονόμηση χρόνου αύξησε την ευτυχία, μειώνοντας το άγχος, σε σύγκριση με την αγορά υλικών αγαθών.