Δύο μαϊμούδες κλωνοποιήθηκαν με τη χρήση της τεχνικής που δημιούργησε και το περίφημο πρόβατο Dolly. Οι πανομοιότυποι μακάκοι Zhong Zhong και Hua Hua γεννήθηκαν πριν από αρκετές εβδομάδες σε εργαστήριο στην Κίνα.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι πληθυσμοί των μαϊμούδων που είναι γενετικά ταυτόσημες θα είναι χρήσιμοι για την έρευνα για ανθρώπινες ασθένειες. Όμως οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η κλωνοποίηση ζώων εγείρει ανησυχίες ηθικής, φέρνοντας ταυτόχρονα τον κόσμο πιο κοντά στην ανθρώπινη κλωνοποίηση.
Ο καθηγητής Qiang Sun του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών δήλωσε ότι οι κλωνοποιημένες μακάκοι θα είναι χρήσιμοι ως μοντέλο για τη μελέτη ασθενειών με γενετική βάση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καρκίνων, μεταβολικών και ανοσολογικών διαταραχών.
«Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη βιολογία των πρωτευόντων που μπορούν να μελετηθούν, έχοντας αυτό το πρόσθετο μοντέλο», είπε.
Ο Zhong Zhong γεννήθηκε πριν από οκτώ εβδομάδες και η Hua Hua πριν από έξι εβδομάδες. Οι ερευνητές λένε ότι οι πίθηκοι τρέφονται με μπιμπερό και αναπτύσσονται κανονικά. Περιμένουν περισσότερους κλώνους μακάκου να γεννηθούν τους επόμενους μήνες.
Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge του Ινστιτούτου Francis Crick του Λονδίνου δήλωσε ότι η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την κλωνοποίηση των δύο ζώων παραμένει «μια πολύ αναποτελεσματική και επικίνδυνη διαδικασία. Η δουλειά σε αυτήν τη μελέτη δεν αποτελεί επίτευγμα για την καθιέρωση μεθόδων απόκτησης ανθρώπινων κλώνων», δήλωσε.
Ο καθηγητής Darren Griffin του Πανεπιστημίου του Κεντ δήλωσε ότι η προσέγγιση μπορεί να είναι χρήσιμη για την κατανόηση των ανθρώπινων ασθενειών, αλλά εγείρει ανησυχίες ηθικής. «Πρέπει τώρα να δοθεί προσοχή στο δεοντολογικό πλαίσιο βάσει του οποίου τα πειράματα αυτά πρέπει να λειτουργούν», ανέφερε.
Η Dolly έγραψε ιστορία πριν από 20 χρόνια, όταν κλωνοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Roslin στο Εδιμβούργο. Ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ήταν σε θέση να κλωνοποιήσουν ένα θηλαστικό από ένα ενήλικο κύτταρο, που λήφθηκε από τον μαστό.
Από τότε, πολλά άλλα θηλαστικά έχουν κλωνοποιηθεί χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική πυρηνικής μεταφοράς σωματικών κυττάρων (SCNT), συμπεριλαμβανομένων βοοειδών, χοίρων, σκύλων, γάτων, ποντικών και αρουραίων.
Η τεχνική περιλαμβάνει τη μεταφορά DNA από τον πυρήνα ενός κυττάρου σε ένα κύτταρο ωαρίου, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το δικό του DNA. Αυτό στη συνέχεια οδηγείται να εξελιχθεί σε έμβρυο και εμφυτεύετε σε ένα ζώο που παίζει τον ρόλο της παρένθετης μητέρας.
Οι δύο μακάκοι είναι τα πρώτα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα που κλωνοποιούνται μέσω αυτής της τεχνικής.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν DNA από εμβρυϊκά κύτταρα. Ο Zhong Zhong και η Hua Hua ήταν το αποτέλεσμα 79 προσπαθειών. Δύο άλλοι πιθήκους κλωνοποιήθηκαν αρχικά από διαφορετικό τύπο κυττάρων, αλλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.