Τα νέα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους μπορεί να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αν και φαίνεται ότι πολύ πιθανόν να είναι και εξίσου προσωρινά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Journal of the American Medical Association.
Μεγάλο μέρος του βάρους που χάνουν οι άνθρωποι με τη χρήση αυτών των φαρμάκων επανέρχεται σύντομα, όταν σταματήσουν να τα παίρνουν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης.
Η έρευνα εξέτασε χρήστες εβδομαδιαίων ενέσεων τιρζεπατίδης, η οποία είναι το δραστικό συστατικό του Zepbound της εταιρείας Eli Lilly and Co. Αυτό το φάρμακο εγκρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα ως φάρμακο απώλειας βάρους.
Η τιρζεπατίδη είναι μέλος μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων που αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Εκτός από τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τα φάρμακα είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, έτσι οι φαρμακευτικές εταιρείες δημιούργησαν συγκεκριμένα σκευάσματα για να βοηθήσουν ασθενείς με παχυσαρκία να χάσουν κιλά. Παρόμοια λογικής είναι και το ευρέως πλέον γνωστό Ozempic.
Στην έρευνα, 670 ενήλικες που έκαναν χρήση του φαρμάκου έχασαν το 20,9% του σωματικού βάρους τους μετά από 36 εβδομάδες. Οι μισοί έλαβαν εν συνεχεία εικονικό φάρμακο μετά από 88 εβδομάδες και ανέκτησαν σχεδόν το μισό βάρος που είχαν χάσει, φτάνοντας τελικά σε μείωση 9,9% κάτω από το αρχικό τους βάρος.
Όσοι συνέχισαν να παίρνουν το Zepbound συνέχισαν να χάνουν βάρος – καταλήγοντας σε μείωση 25,3% από το αρχικό σωματικό τους βάρος.
Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 48 τους έτη. Το μέσο βάρος τους στην αρχή της μελέτης ήταν 107 κιλά. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν οδηγίες να καταναλώνουν 500 λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα από όσες κατανάλωναν και να ασκούνται για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα «τονίζουν την ανάγκη συνέχισης της φαρμακοθεραπείας για την πρόληψη της επανάκτησης βάρους και τη διασφάλιση της διατήρησης της μείωσης του βάρους», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.