Οι επιστήμονες ξεχώρισαν οκτώ μέτρα για την υγεία μας που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση του σώματος ακόμα και κατά έξι χρόνια.
Η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο και ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου και διατροφής, μαζί με την τακτική σωματική δραστηριότητα και τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης κατά περίπου έξι χρόνια, λένε Αμερικανοί ειδικοί.
Η μελέτη δείχνει ότι η τήρηση αυτών των μέτρων προάγει την καλή υγεία της καρδιάς, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης.
Τα ευρήματα, που βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από 6.500 ενήλικες με μέση ηλικία τα 47 έτη, παρουσιάστηκαν στο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) στη Φιλαδέλφεια.
Οι ερευνητές είπαν ότι οι άνθρωποι με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία ήταν περίπου έξι χρόνια νεότεροι βιολογικά από την πραγματική τους ηλικία.
«Αυτά τα ευρήματα μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας και πώς το να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο», δήλωσε ο Δρ Donald Lloyd-Jones: «Όλοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο, αλλά το πιο σημαντικό, θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο υγιείς, ώστε να μπορούμε πραγματικά να απολαμβάνουμε τη ζωή για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια», συμπλήρωσε.
Για να μετρήσουν τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, οι ερευνητές έλεγξαν τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των οργάνων και το επίπεδο φλεγμονής. Αφού έλαβαν υπόψη τους κοινωνικούς, οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία συσχετίστηκε με μια βιολογική ηλικία περίπου έξι ετών νεότερη.
Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Nour Makarem, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σχετίζεται με την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης. Βρήκαμε επίσης μια δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση – καθώς η υγεία της καρδιάς αυξάνεται, η βιολογική γήρανση μειώνεται».
Για παράδειγμα, η μέση πραγματική ηλικία των ατόμων με καλή υγεία της καρδιάς ήταν 41, ωστόσο η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 36, ενώ η μέση πραγματική ηλικία όσων είχαν κακή καρδιαγγειακή υγεία ήταν 53, αν και η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 57.
Συνοψίζοντας, ιδού τι πρέπει να προσέξουμε, για να καθυστερήσουμε τη γήρανση:
-Να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή
-Να είμαστε σωματικά δραστήριοι
-Να μην καπνίζουμε
-Να κοιμόμαστε όσο πρέπει
-Να διατηρούμε ένα υγιές βάρος
-Να μην έχουμε αυξημένη χοληστερόλη
-Να προσέχουμε το επίπεδο σακχάρου
-Να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση