Οι μετρητές δραστηριότητας –τα activity trackers που πολλοί φοράμε στο χέρι για να βλέπουμε πόσο ασκούμαστε καθημερινά- που μετρούν επίσης τον καρδιακό ρυθμό μας, μπορούν να μας προειδοποιούν εμμέσως ότι ίσως αρρωσταίνουμε από μια λοίμωξη όπως η γρίπη.
Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι ένας υψηλότερος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας -το πόσες φορές χτυπάει η καρδιά κάθε λεπτό όταν κάποιος κάθεται ή κοιμάται- μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανεβάζει στροφές για να αμυνθεί.
Για παράδειγμα, οι έρευνες έδειξαν ότι οι νεαροί άνδρες με πυρετό είχαν αύξηση στον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας περίπου 8,5 παλμών ανά λεπτό για κάθε βαθμό Κελσίου πάνω από την κανονική θερμοκρασία σώματος. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας των παιδιών μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο – μεταξύ 10 και 14 παλμών ανά λεπτό για κάθε ένα βαθμό αύξησης θερμοκρασίας σώματος.
Αλλά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία στο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας μεταξύ των ανθρώπων και έτσι είναι δύσκολο οι γιατροί να βγάλουν συμπεράσματα από αυτόν: «Όταν κάποιος γιατρός σας εξετάζει, εφόσον ο καρδιακός σας ρυθμός είναι μεταξύ 60 και 100, δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι μέσα στο φυσιολογικό εύρος», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Steven Steinhubl, MD, καρδιολόγος και διευθυντής Ψηφιακής Ιατρικής στο Scripps Research Translational Institute στην Καλιφόρνια. «Αν όμως γνωρίζαμε ότι ο καρδιακός ρυθμός μου σε κατάσταση ηρεμίας ήταν συνήθως 60 και ξαφνικά ήταν 68 ή 72, θα ξέραμε ότι είναι κάτι ασυνήθιστο, ότι ίσως είναι ένα σημάδι πως συμβαίνει κάτι», συνέχισε.
Οι ερευνητές του Scripps αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ικανότητα του δημοφιλούς activity tracker Fitbit να παρακολουθεί τόσο τον καρδιακό ρυθμό όσο και τη δραστηριότητά μας, για να μάθουν πότε μεγάλες ομάδες ανθρώπων αρρώσταιναν. Οι ερευνητές προσέγγισαν τη Fitbit και η εταιρεία τους έδωσε πρόσβαση σε δεδομένα για 200.000 χρήστες (υπάρχει συγκατάθεση για παραχώρηση των στοιχείων για χρήση σε επιστημονική έρευνα), από το 2016 έως το 2018. Τελικά, χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 47.000 σταθερούς χρήστες, με μέση ηλικία 43 ετών – το 60% ήταν γυναίκες.
Η υπόθεση των ερευνητών –ότι οι χρήστες Fitbit με αυξημένο σε σχέση με τον συνηθισμένο καρδιακό ρυθμό οι οποίοι μάλιστα κοιμούνταν περισσότερο ήταν πολύ κοντά στο να αρρωστήσουν από τη γρίπη- αποδείχθηκε όταν χρησιμοποιήθηκε ένα υπολογιστικό μοντέλο που συνέκρινε τα νούμερα που υπέθεταν με τα πραγματικά κρούσματα της γρίπης σε κάθε πολιτεία.
Αν και ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορούσε αυτή η ένδειξη να φανεί χρήσιμη για να καταλαβαίνουμε πότε θα αρρωστήσουμε, αλλά και για να προβλεφθούν ξεσπάσματα επιδημιών, οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζεται ακόμη πολύ έρευνα, όπως και το γεγονός ότι η αύξηση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη ύπνου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health.