Η χρήση fitness trackers –ηλεκτρονικών συσκευών, που μετράνε τη φυσική σας δραστηριότητα- δεν φαίνεται να βελτιώνει τις πιθανότητες να χάσετε βάρος.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει η διετής μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), η οποία ζήτησε από 500 υπέρβαρους εθελοντές να προσέξουν τη διατροφή τους και να ασκηθούν περισσότερο.
Στους μισούς δόθηκε ένα fitness tracker για να τους βοηθήσει να ελέγχουν τη δραστηριότητά τους. Ωστόσο, αυτή η ομάδα είχε χάσει λιγότερο βάρος από την άλλη μέχρι το τέλος της έρευνας.
Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι θα άνθρωποι πρέπει να ξεφορτωθούν την τεχνολογία των wearables συνολικά, αλλά δεν θα πρέπει ούτε να δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτές τις συσκευές, τουλάχιστον ως βοήθημα αδυνατίσματος.
Παρά τη δημοτικότητα των fitness trackers, υπήρξαν έως τώρα πολύ λίγες μελέτες που να δείχνουν τι αντίκτυπο έχουν πραγματικά στο βάρος και το επίπεδο της φυσικής κατάστασης. Η έρευνα του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, είναι μία από τις πρώτες τυχαιοποιημένες μελέτες για τη συγκέντρωση τέτοιων στοιχείων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι εθελοντές που φορούσαν τα fitness trackers είχαν χάσει κατά μέσο όρο περίπου 3,6 κιλά. Σε σύγκριση, η ομάδα ελέγχου στην οποία δεν δόθηκαν συσκευές, έχασε περίπου 5,9 κιλά.
Τα συμπεράσματα τις έρευνας για τα fitness trackers
Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτό το αναπάντεχο εύρημα αλλά μέχρι στιγμής καμία απόδειξη. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ John Jakicic, δήλωσε: «Οι άνθρωποι έχουν την τάση να χρησιμοποιούν gadgets όπως αυτά για λίγο και στη συνέχεια να χάνουν το ενδιαφέρον τους, καθώς ο παράγοντας της καινοτομίας εξασθενεί. Και είδαμε όντως μείωση στη χρήση τους καθώς περνούσε ο καιρός».
Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι εθελοντές που χρησιμοποίησαν τα fitness trackers να απέκτησαν εμμονή με τους στόχους της άσκησης και να αμέλησαν να ακολουθήσουν τις συμβουλές διατροφής, όπως είπε ο Δρ Jakicic: «Ίσως σκέφτηκαν, “έκανα τόση γυμναστική, μπορώ να φάω ένα cupcake τώρα”».
Ο Δρ Jakicic δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να διερευνήσει αν ορισμένοι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να επωφεληθούν από τη χρήση της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, άτομα που παρακινούνται από την επίτευξη στόχων, πιθανόν να βρουν ενθαρρυντική τη χρήση fitness trackers – άλλοι όμως, μπορεί να βρούνε την ίδια τακτική αποκαρδιωτική: «Θα μπορούσε να είναι πολύ απογοητευτικό το να βλέπετε συνεχώς ότι δεν έχετε πετύχει τον στόχο σας».
Ο Δρ David Ellis, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Lancaster, ο οποίος έχει ερευνήσει την άνοδο της χρήσης wearables, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί επικεντρώθηκε σε ανθρώπους που κανονικά δεν θα είχαν ένα fitness tracker: «Αγοράζονται συνήθως από ανθρώπους που ακολουθούν ήδη έναν υγιεινό τρόπο ζωής και θέλουν να παρακολουθούν την πρόοδο της φυσικής τους κατάστασης. Έτσι είναι δύσκολο να πούμε αν είναι χρήσιμα για όλους», είπε.
«Στην πραγματική ζωή, προφανώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν το ίδιο επίπεδο υποστήριξης με τους συμμετέχοντες στην έρευνα για να χάσουν βάρος. Θα πρέπει να το κάνουν μόνοι τους, έτσι η χρήση ενός fitness tracker ίσως είναι καλύτερη από το τίποτα. Απλώς δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα».