Οι ερευνητές λένε ότι μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια τους ανθρώπους που θα αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην πρόοδο των δοκιμών φαρμάκων για την ασθένεια. Οι Αμερικανοί επιστήμονες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο αίμα, για να προβλέψουν τη συσσώρευσή της στον εγκέφαλο.
Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συνηθισμένη αιτία άνοιας, η οποία πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν θεραπείες για την αναστολή της νόσου.
Ακόμη και 20 χρόνια προτού οι άνθρωποι εμφανίσουν απώλεια μνήμης και σύγχυση, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ, οι καταστροφικές συστάδες πρωτεϊνών αρχίζουν να δημιουργούνται στους εγκεφάλους τους. Ωστόσο, οι δαπανηρές και χρονοβόρες τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET) είναι προς το παρόν ο μόνος τρόπος για να εξεταστεί ο εγκέφαλος για αυτές τις συγκεντρώσεις.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σεντ Λούις του Μισσούρι, γράφοντας στην επιθεώρηση Neurology, μέτρησαν τα επίπεδα της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης στο αίμα 158 ανθρώπων άνω των 50 ετών, για να δουν αν είναι τα αποτελέσματα θα ήταν αντίστοιχα των PET.
Αποδείχθηκε ότι ήταν, αλλά μόνο στο 88% των περιπτώσεων – ποσοστό που δεν είναι αρκετά ακριβές για μια διαγνωστική εξέταση.
Όμως όταν οι ερευνητές συνδύασαν αυτές τις πληροφορίες με άλλους δύο παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια -ηλικία άνω των 65 ετών και μια γενετική παραλλαγή η οποία τριπλασιάζει τον κίνδυνο της νόσου- η ακρίβεια του τεστ αίματος βελτιώθηκε στο 94%.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Randall J Bateman, καθηγητής νευρολογίας, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξέταση περισσότερων ανθρώπων από ό,τι οι δαπανηρές εξετάσεις PET.
«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε ευκολότερα περισσότερους συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να βρούμε ταχύτερα θεραπείες», δήλωσε.
Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές θα πρέπει να έχουν αλλαγές στον εγκέφαλο εξαιτίας του Αλτσχάιμερ -όπως συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης- αλλά όχι γνωστικά προβλήματα, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να αναλύσουν εάν τα φάρμακα που δοκιμάζονται μπορούν στην πραγματικότητα να αποτρέψουν την άνοια που προκαλείται από το Αλτσχάιμερ.