Οι τηλεοπτικές σειρές μας έχουν κακομάθει: καταπληκτικές υπερπαραγωγές, με εντυπωσιακά cast και γεμάτα ανατροπές σενάρια μας καθηλώνουν με τις ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ότι εξαφανίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας αλλά και ότι απειλούν σοβαρά την υγεία μας.

Οι ώρες αδράνειας που απαιτούνται για να παρακολουθήσουμε μερικά επεισόδια μιας τηλεοπτικής σειράς, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου από πνευμονική εμβολή. Για κάθε επιπλέον δύο ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης την ημέρα, ο κίνδυνος θανατηφόρου πνευμονικής εμβολής αυξήθηκε κατά 40%, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Όταν οι ώρες μπροστά στην τηλεόραση φτάνουν τις πέντε ή τις ξεπερνούν καθημερινά, οι πιθανότητες πνευμονικής εμβολής διπλασιάζονται σε σχέση με όσους παρακολουθούν λιγότερο από 2,5 ώρες.

Ο κίνδυνος θα μπορούσε να έχει αυξητικές τάσεις καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρακολουθούν όλο και περισσότερες ώρες τηλεόραση, εξαιτίας των υπηρεσιών streaming, της συνδρομητικής τηλεόρασης με τα εκατοντάδες κανάλια αλλά και τη μεγάλη επιτυχία που έχουν οι τηλεοπτικές σειρές που «καταναλώνονται» με τη… σεζόν. Η έρευνα έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι τέτοιες συνήθειες – η παρακολούθηση αρκετών επεισοδίων από τηλεοπτικές σειρές χωρίς διάλειμμα – μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Με μέτρο οι τηλεοπτικές σειρές

Η νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, εξέτασε τις τηλεοπτικές συνήθειες περισσότερων από 86.000 ανθρώπων στη διάρκεια του χρόνου. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 40 και 79 όταν ξεκίνησε η έρευνα το 1990 και οι ερευνητές τους «ακολούθησαν» για μια περίοδο 19 ετών.

Συνολικά, καταγράφηκαν 59 θάνατοι από πνευμονικές εμβολές. Η πνευμονική εμβολή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, η οποία μπορεί να γίνει χειρότερη από την ακινησία. Συχνά ξεκινάει με έναν θρόμβο σε άλλο σημείο του σώματος που κινείται προς τους πνεύμονες, αποφράσσοντας τα αγγεία και οδηγώντας στο θάνατο. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο όσων παθαίνουν πνευμονική εμβολή πεθαίνουν, συχνά ξαφνικά.

«Η πνευμονική εμβολή εμφανίζεται σε χαμηλότερο ποσοστό στην Ιαπωνία από ό, τι στις δυτικές χώρες, αλλά μπορεί να βρίσκεται σε άνοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Hiroyasu Iso από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα. «Οι Ιάπωνες υιοθετούν όλο και περισσότερο έναν καθιστικό τρόπος ζωής, ο οποίος πιστεύουμε ότι τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο».

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και διάφορους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως την παχυσαρκία, τον διαβήτη, το κάπνισμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ανακάλυψαν ότι ο άλλος κύριος λόγος πνευμονικής εμβολής, μετά από τον αριθμό των ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης, ήταν η παχυσαρκία.