Ένα νέο εμβόλιο, αυτό της Novavax, πρόκειται σύντομα να προστεθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Το εμβόλιο με την εμπορική ονομασία Nuvaxovid έλαβε πρόσφατα έγκριση χρήσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και στη χώρα μας αναμένουμε 168.000 εμβόλια στις 21 Φεβρουαρίου και συνολικά 474.000 μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Το εμβόλιο, ένα ανοσοενισχυτικό εμβόλιο πρωτεΐνης, βασίζεται στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την προστασία των ανθρώπων από ασθένειες όπως η ηπατίτιδα και ο έρπητας ζωστήρας.

Παρέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης ακίδας που υπάρχει στην επιφάνεια του κορωνοϊού απευθείας στα κύτταρα ενός ατόμου, διεγείροντας το ανοσοποιητικό του σύστημα να παράγει αντισώματα και Τ-κύτταρα για να τα αντιμετωπίσει. Ένα επιπλέον συστατικό, ένα ανοσοενισχυτικό, στη συνέχεια βοηθά στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή η προσέγγιση το καθιστά πιο απλό στην παραγωγή από κάποια άλλα εμβόλια και σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε απλό ψυγείο.

Ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται σε δύο δόσεις, με απόσταση τριών εβδομάδων μεταξύ τους.

Το εμβόλιο της Novavax αποδείχθηκε ότι είναι 89% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης σε κλινικές δοκιμές. Η αρχική έρευνα πάντως διεξήχθη κατά των προηγούμενων εκδοχών του κορωνοϊού,  του αρχικού στελέχους και της παραλλαγής Άλφα.

Τον Δεκέμβριο, η Novavax ανακοίνωσε πάντως ότι δύο δόσεις ήταν επίσης αποτελεσματικές για τη δημιουργία ανοσοαπόκρισης έναντι της κυρίαρχης πλέον παραλλαγής Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Η εταιρεία έχει επίσης αρχίσει να εργάζεται σε μια έκδοση του εμβολίου της που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Όμικρον.

Το εμβόλιο αναμένεται να μπει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας από τον επόμενο μήνα. Δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα χρησιμοποιηθεί και ως ενισχυτική δόση σε άλλο εμβολιαστικό σχήμα –π.χ. μετά από εμβολιασμό δύο δόσεων με το σκεύασμα της Pfizer- αλλά θεωρείται πολύ πιθανό.

Επίσης, επειδή είναι πρωτεϊνικό εμβόλιο, ίσως φανεί πιο… σίγουρη επιλογή για κάποιους που ακόμη και σήμερα δεν εμπιστεύονται τα νεότερης τεχνολογίας εμβόλια MRNA, δηλαδή εκείνα των Pfizer και Moderna, αποφεύγοντας να εμβολιαστούν κατά της νόσου Covid-19.