Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας (NCBI), οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερο κρέας σε ποσοστό 20 με 60% πάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα ανά ηλικία.

Για αυτόν τον λόγο, όλα τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης θα σερβίρουν κάθε Δευτέρα γεύματα χωρίς κρέας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέιζιο, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων αμερικανικών πόλεων.

Το μέτρο αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο παιδιά και εφήβους στη Νέα Υόρκη και θα τεθεί σε ισχύ το νέο σχολικό έτος 2019-2020, όπως είπε ο ντε Μπλέιζιο. Αρχικά το πρόγραμμα αυτό των γευμάτων χωρίς κρέας είχε τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά σε 15 σχολεία του Μπρούκλιν με επιτυχία.

Ο δήμαρχος επεσήμανε πως το να περιορίσουμε λίγο την κατανάλωση σε κρέας θα βελτιώσει την υγεία των Νεοϋορκέζων και θα μειώσει την έκλυση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πράγματι, πολλές έρευνες δείχνουν πως οι χορτοφάγοι έχουν μειωμένους δείκτες σε διάφορα είδη καρκίνου, παρουσιάζουν σημαντική πτώση της χοληστερίνης, μέχρι και 35%, μειώνοντας κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών, μείωση της αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας, και του διαβήτη τύπου 2.

Από την άλλη, η παγκόσμια κτηνοτροφία είναι σήμερα υπεύθυνη για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου με τη μορφή του εντερικού μεθανίου που παράγεται κατά τη ζύμωση των ζωοτροφών, του υποξειδίου του αζώτου που προέρχεται από τη χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων για τις λιπάνσεις και των μεθανίου και υποξειδίου του αζώτου, που προέρχονται από την αποθήκευση και διαχείριση της κοπριάς, καθώς και από τη φυσική εναπόθεσή της στους βοσκοτόπους κατά τη βόσκηση.

Πολλές αμερικανικές πόλεις έχουν ήδη υιοθετήσει μία ημέρα την εβδομάδα χωρίς κρέας, μεταξύ τους το Σαν Φρανσίσκο το οποίο πρώτο ξεκίνησε το 2010 την πρωτοβουλία «Δευτέρα χωρίς κρέας» (Meatless Monday).

Οι «Δευτέρες χωρίς κρέας» πήραν την έμπνευσή τους από ανάλογα προγράμματα –κυρίως εθελοντικά– που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων τροφίμων.