Οι ειδήσεις τον τελευταίο καιρό αφορούν σχεδόν αποκλειστικά συνεχείς ενημερώσεις για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, την εξέλιξη της πανδημίας ή κάποιο βίαιο έγκλημα, ανεξαρτήτως του ποιο κανάλι, ιστότοπο ή πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανοίξετε.
Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος που θέλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις να προστατευτεί παράλληλα από το άγχος και την αγωνία που προκαλούν οι συνεχείς άσχημες ειδήσεις;
«Νομίζω ότι όλοι βιώνουν κάποιο βαθμό άγχους για το τι συμβαίνει στον κόσμο», λέει ο Δρ Michael Ziffra, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο.
Το να είσαι ανήσυχος είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση, λέει. Αλλά η παρακολούθηση των ειδήσεων γίνεται πρόβλημα εάν «σας δυσκολεύει να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας και να απολαύσετε τη ζωή».
Ένα σωρευτικό αγχωτικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει δυνατό όταν οι αρνητικές ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα: «Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι άνευ προηγουμένου – όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα – παρατεταμένη πανδημία, πόλεμος, κλιματική αλλαγή», λέει ο Δρ Ziffra.
Η μακροχρόνια έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες επιδεινώνει το άγχος, λέει: Αν και οι επιπτώσεις του χρόνιου στρες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, πολλοί έχουν αισθήματα κατάθλιψης, άγχους, διαταραχής ύπνου και κόπωσης.
Ένα αγχωτικό γεγονός έχει γενικά αρχή και τέλος, που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τις αντιδράσεις τους σε αυτό. Αντίθετα, ορισμένες από τις τρέχουσες στρεσογόνες καταστάσεις είναι αβέβαιο πότε θα λήξουν.
Ο Δρ Ziffra προτείνει σε οποιονδήποτε νιώθει περισσότερο άγχος από το συνηθισμένο να αναζητήσει τους φίλους του και άλλες κοινωνικές επαφές για υποστήριξη.
Τον Μάρτιο του 2020, ενόψει των διχαστικών εκλογών στις ΗΠΑ και της έναρξης της πανδημίας, ο Δρ Ziffra είχε προειδοποιήσει ότι «η ανάπτυξη εμμονικών συνηθειών κατανάλωσης ειδήσεων και πληροφοριών μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ψυχική σας υγεία». Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να εντείνουν τις επιπτώσεις της υπερφόρτωσης από ειδήσεις.
«Βρισκόμαστε σε πολύ αβέβαιους καιρούς και οι καιροί αβεβαιότητας τείνουν να προκαλούν πολύ άγχος για τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Δρ Ziffra.