Κάποτε, τα φυτικά γάλατα ήταν σπάνια προϊόντα που μπορούσαμε να τα βρούμε μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής. Τώρα, οι εναλλακτικές προτάσεις για το αγελαδινό γάλα γεμίζουν τα ράφια κάθε σουπερμάρκετ.
Οι πωλήσεις φυτικού γάλατος, όπως αυτό που προέρχεται από σόγια, αμύγδαλο, φουντούκι ή καρύδα, έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Ο συνδυασμός της παγκόσμιας ανόδου της δυσανεξίας στη λακτόζη και των αλλεργιών στην πρωτεΐνη γάλακτος, με την αυξανόμενη δημοτικότητα των vegan και άλλων εναλλακτικών τρόπων διατροφής, συνέβαλαν στην τάση αποφυγής του αγελαδινού γάλατος.
Όμως και η μέχρι τώρα άψογη εικόνα του αγελαδινού γάλακτος έχει τσαλακωθεί, μετά από μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι μπορεί να μην προστατεύει από κατάγματα των οστών τόσο όσο πιστεύαμε αλλά και ότι μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες. Οι διαφωνίες για το αν θα πρέπει να προτιμούμε γάλα με πλήρη λιπαρά ή ημιαποβουτυρωμένο, επίσης μπερδεύουν τους καταναλωτές.
Ποια είναι τα οφέλη λοιπόν των εναλλακτικών προτάσεων στο αγελαδινό γάλα; Είναι όντως καλύτερα ή έχουν απλώς καλύτερο μάρκετινγκ;
Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή φυτικά γάλατα είναι αυτό που προέρχεται από τη σόγια. Αυτό περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αλλά παρόμοια επίπεδα πρωτεΐνης με το αγελαδινό. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με τις ορμόνες, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη και μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με τους διατροφολόγους.
Το γάλα αμυγδάλου, περιέχει επίσης λίγες θερμίδες και καθόλου κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, τα επίπεδα της πρωτεΐνης του είναι χαμηλότερα από του αγελαδινού γάλακτος. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα από φουντούκι, το οποίο έχει παρόμοιο επίπεδο θερμίδων με το αγελαδινό, αλλά λιγότερη πρωτεΐνη.
Το γάλα από ρύζι έχει πολύ λίγα κορεσμένα λιπαρά, αλλά ελάχιστη ή καθόλου πρωτεΐνη ή τα συστατικά που προστατεύουν την καρδιά που προέρχονται από τους ξηρούς καρπούς.
Γενικά, τα φυτικά γάλατα στερούνται αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων του ασβεστίου, της βιταμίνης Β και του ιωδίου, εκτός αν έχουν προηγουμένως εμπλουτιστεί από τις εταιρείες που τα προσφέρουν. Και ενώ το σώμα απορροφά εύκολα τα θρεπτικά συστατικά από το αγελαδινό γάλα, δεν συμβαίνει απαραιτήτως το ίδιο και με τα φυτικά.
Είναι εύκολο να εντυπωσιαστούμε από τη μεγάλη γκάμα προϊόντων που υπάρχει για να διαλέξουμε. Αν προτιμήσετε φυτικά γάλατα, φροντίστε να είναι εμπλουτισμένα με βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, ιώδιο και βιταμίνη Β12. Όμως βασικά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένα γάλα δεν είναι εντελώς υγιεινό ή ανθυγιεινό. Βρείτε εκείνο που ταιριάζει στις διατροφικές σας συνήθειες και συμπληρώνει τη διατροφή σας ανάλογα με τις ανάγκες σας.