Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Τραμπ δίνει εντολή να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τον ΠΟΥ. Ο Τραμπ ήταν επικριτικός για το πώς ο διεθνής οργανισμός χειρίστηκε την κατάσταση με τον Covid-19 και ξεκίνησε τη διαδικασία αποχώρησης από τον Οργανισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέστρεψε αργότερα αυτή την απόφαση.

Το διάταγμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται «λόγω του κακού χειρισμού της πανδημίας του Covid-19 και άλλες παγκόσμιες κρίσεις υγείας, την αποτυχία του ΠΟΥ να υιοθετήσει επειγόντως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την αδυναμία του να επιδείξει ανεξαρτησία από τους ακατάλληλη πολιτική επιρροή των κρατών-μελών του».

Το εκτελεστικό διάταγμα ανέφερε επίσης ότι η απόσυρση ήταν το αποτέλεσμα «άδικα επαχθών πληρωμών» που έκαναν οι ΗΠΑ στον ΠΟΥ, ο οποίος είναι τμήμα των Ηνωμένων Εθνών.

Υπό τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ συνέχισαν να είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ και το 2023 συνεισέφεραν σχεδόν το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού του Οργανισμού. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΠΟΥ είναι 6,8 δισ. δολάρια.

Είναι πιθανό ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να εξαφανιστεί σχεδόν αμέσως και δεν είναι σαφές ότι άλλα κράτη θα σπεύσουν για να καλύψουν το κενό.

Μια απόσυρση των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ικανότητα του ΠΟΥ να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως το ξέσπασμα του ιού Έμπολα ή του MPOX – πόσο μάλλον μια άλλη πανδημία τύπου Covid-19.

Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία έχουν υποστηρίξει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες συνέπειες για την υγεία των Αμερικανών, εάν αντιστραφεί η πρόοδος στην καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών όπως η ελονοσία, η φυματίωση, ο HIV και το AIDS.

Ο Ashish Jha, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν ως συντονιστής αντιμετώπισης του Covid-19 υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν, προειδοποίησε προηγουμένως ότι η αποχώρηση θα «έβλαπτε όχι μόνο την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αλλά και την ηγετική θέση και την επιστημονική δυνατότητα των ΗΠΑ».

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ θα μπορούσε τελικά να ανοίξει την πόρτα σε μεγαλύτερη κινεζική επιρροή στον ΠΟΥ.