Παρά το γεγονός ότι η Χιλή έχει ένα από τα πιο ταχύρυθμα προγράμματα εμβολιασμού στον κόσμο (το 40% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Χιλή έφτασε σε νέο ρεκόρ στις 9 Απριλίου, ξεπερνώντας τα 9.000 για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας και σημαντικά υψηλότερος από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των 7.000 κρουσμάτων στα μέσα Ιουνίου.
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι και πάλι γεμάτες, η χώρα έκλεισε για δεύτερη φορά τα σύνορά της σε όλους όσους δεν είναι κάτοικοι και οι περισσότεροι από τους 18 εκατομμύρια κατοίκους της έχουν επιστρέψει σε αυστηρό lockdown, το οποίο επιτρέπει την έξοδο από το σπίτι μόνο με άδεια δύο φορές την εβδομάδα, για επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ ή γιατρό.
Η απογοήτευση και η σύγχυση που αισθάνονται πολλοί κάτοικοι οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μόλις πριν από δύο μήνες, ο Πρόεδρος Sebastián Piñera καυχιόταν για το ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζουν ότι εστίασε στη θριαμβολογία για τη διάθεση των εμβολίων και ότι χαλάρωσε πολύ γρήγορα τα μέτρα κατά της πανδημίας.
Τα σύνορα της Χιλής είχαν κλείσει από τον Μάρτιο του 2020, αλλά αφού το lockdown έριξε τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών στα 1.300 κρούσματα, τον Νοέμβριο αποφασίστηκε να ανοίξουν και πάλι. Τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα θέρετρα άνοιξαν επίσης εκ νέου για να βοηθηθεί η πληγείσα οικονομία.
Ενώ η διάθεση των εμβολίων ήταν πράγματι γρήγορη, ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου, με τους υπαλλήλους υγειονομικής περίθαλψης, τους κατοίκους άνω των 90 ετών και τους καθηγητές να είναι πρώτοι στη σειρά. Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των Χιλιανών δεν είχαν εμβολιαστεί όταν συναντήθηκαν με συγγενείς και φίλους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο (η Χιλή βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο).
Προσθέστε σε αυτό το επικίνδυνο κοκτέιλ την εξάπλωση νέων, πιο εύκολα μεταδοτικών παραλλαγών του ιού, όπως η μετάλλαξη της Βραζιλίας και το γεγονός ότι η χρήση μάσκας παραμελήθηκε κάπως τους καλοκαιρινούς μήνες στη Χιλή.
Σύγχυση όμως φαίνεται ότι υπάρχει και για το πώς λειτουργεί το εμβόλιο που έχει λάβει η συντριπτική πλειονότητα – περισσότερες από το 93% των δόσεων που χορηγήθηκαν στη Χιλή μέχρι στιγμής ήταν του CoronaVac, που παράγεται από την εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων Sinovac του Πεκίνου.
Τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου CoronaVac ποικίλλουν: Οι δοκιμές στη Βραζιλία έδειξαν ποσοστό αποτελεσματικότητας περίπου 50,4%, αλλά τα αποτελέσματα από δοκιμές στην Ινδονησία και την Τουρκία έδειξαν πολύ υψηλότερο ποσοστό – 65% στην πρώτη και 83% στη δεύτερη.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Χιλής έριξε περισσότερο φως στην υπόθεση: υποστήριξε ότι το CoronaVac ήταν 56,5% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από τη μόλυνση δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, αλλά το ποσοστό προστασίας ήταν μόνο 3% στο χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.
Αυτό μπορεί να δώσει μια βασική ένδειξη για το γιατί οι περιπτώσεις εξακολουθούν να αυξάνονται στη Χιλή των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου πάνω από 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση, αλλά ο αριθμός εκείνων που έχουν κάνει και τις δύο είναι πολύ χαμηλότερος.