Τα παιδιά που περνούν παρατεταμένα χρονικά διαστήματα χρησιμοποιώντας υπολογιστές, smartphone και tablet είναι πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Μια ομάδα ειδικών για την υγεία των παιδιών βρήκαν «έναν ισχυρό σύνδεσμο» μεταξύ των αυξανόμενων επιπέδων παιδικής παχυσαρκίας και της συχνής έκθεσης στις σύγχρονες ψηφιακές συσκευές αλλά και την τηλεόραση. Υπό το φως των ευρημάτων τους, προειδοποιούν τους γονείς να αναλάβουν δράση περιορίζοντας την έκθεση των παιδιών τους σε ψηφιακές συσκευές με οθόνες σε 90 λεπτά την ημέρα.
«Οι γονείς θα πρέπει να περιορίζουν την έκθεση στην τηλεόραση και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και παρόμοιων συσκευών σε λιγότερο από 1,5 ώρες την ημέρα και μόνο αν το παιδί είναι άνω των τεσσάρων ετών», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας από την Κύπρο, Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής. «Επιπλέον, οι παιδίατροι θα πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς για τον γενικό κίνδυνο που θέτει η έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη γνωστική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών τους», συμπλήρωσε.
Το μέσο νήπιο σήμερα περνάει τουλάχιστον μια ώρα μπροστά στην τηλεόραση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μέχρι τη στιγμή που ένα παιδί θα έχει φτάσει την ηλικία των εννέα, θα περνάει έως και επτά ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση και σε άλλες μορφές ψηφιακών μέσων.
Είναι πολύ δύσκολο για αυτά να ξεφύγουν από τον κανόνα, δεδομένου ότι το 97% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών διαθέτει τουλάχιστον μία τηλεόραση, ενώ το 72% έχει πρόσβαση σε υπολογιστή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Paediatrica. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το γεγονός συνέβαλε στην επιδημία παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, η οποία έχει εμφανιστεί τα τελευταία 25 χρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει εξαιρετικά τον ύπνο των νέων, γεγονός που μπορεί να τους εκθέσει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.
Εκτός από την απαγόρευση των τηλεοράσεων στα υπνοδωμάτια των παιδιών, οι συγγραφείς της μελέτης συμβουλεύουν τους γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μειώνουν τον δικό τους χρόνο μπροστά από μια οθόνη, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται μπροστά στα παιδιά τους.