Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με ένα «ακίνδυνο» παράσιτο που μεταφέρεται από τις γάτες είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν εκρήξεις θυμού και ανεξέλεγκτη οργή, όπως ανακάλυψες μια μελέτη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μια σταθερή σχέση μεταξύ του σχετικά αβλαβούς παράσιτου τοξοπλάσματος, το οποίο μπορεί να σχηματίσει κύστεις στον εγκέφαλο και της ψυχικής πάθησης Διαλείπουσα Εκρηκτική Διαταραχή – γνωστής και ως Σύνδρομο Θυμού και Εξαιρετικά Επιθετικής Συμπεριφοράς.
Ωστόσο, η σχέση μεταξύ τοξοπλάσμωσης και οργής εξακολουθεί να είναι αδύναμη και δεν έχει αποτελεί ακόμη επιστημονική απόδειξη ότι το παράσιτο, το οποίο μπορεί να ολοκληρώσει τον περίπλοκο κύκλο της ζωής του στις γάτες, προκαλεί πραγματικά αλλαγές συμπεριφοράς σε ανθρώπους.
Το παράσιτο της γάτας, Toxoplasma gondii, είναι ευρέως διαδεδομένο στο περιβάλλον, από το έδαφος έως τα άψητα κρέατα και εκτιμάται ότι μολύνει περίπου έναν στους τρεις ανθρώπους. Αν και πολλά άλλα είδη ζώων μολύνονται, το παράσιτο μπορεί να αναπαράγεται πλήρως μόνο στις γάτες.
Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξοπλάσμωση μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των άλλων ζώων, όπως τα τρωκτικά, τα οποία φοβούνται λιγότερο τις γάτες, που είναι ο κύριος εχθρός τους. Μια μελέτη νωρίτερα αυτή τη χρονιά διαπίστωσε επίσης ότι η τοξοπλάσμωση αλλάζει τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων, κάνοντάς τους να φοβούνται λιγότερο τις λεοπαρδάλεις, που είναι ο πιο συνηθισμένος κυνηγός τους.
Μερικές μελέτες έχουν προτείνει ακόμη και τη σύνδεση με διαταραχές σε ανθρώπους όπως η σχιζοφρένεια, αν και τα συμπεράσματα αυτά έχουν αμφισβητηθεί από άλλους ερευνητές.
Στην τελευταία μελέτη συμμετείχε σε μια ομάδα ενηλίκων που είχαν διαγνωστεί με διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή. Υπέφεραν από επαναλαμβανόμενα και παρορμητικά ξεσπάσματα λεκτικής ή σωματικής βίας, τα οποία ήταν δυσανάλογα σε σχέση με την κατάσταση που προκάλεσε την αντίδρασή τους. Οι ψυχίατροι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή, δηλαδή περισσότεροι από όσους υποφέρουν από διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια μαζί.
Το ένα τρίτο των 358 εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν προβλήματα συμπεριφοράς. Άλλο ένα τρίτο είχε κάποια ψυχιατρικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και το υπόλοιπο ένα τρίτο είχε διαγνωστεί με διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που έκαναν οι συμμετέχοντες έδειξαν ότι το 22% των ανθρώπων της ομάδας με διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή ήταν μολυσμένοι από τοξόπλασμα, σε σύγκριση με το 9% των μελών της υγιούς ομάδας. Περίπου το 16% ατόμων της ομάδας με ψυχιατρικά προβλήματα ήταν επίσης θετικά στην τοξοπλάσμωση, αν και είχαν τα ίδια επίπεδα επιθετικότητας με την υγιή ομάδα.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η λανθάνουσα μόλυνση με το παράσιτο Toxoplasma gondii μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου με τρόπο που αυξάνει τον κίνδυνο επιθετικής συμπεριφοράς», είπε ο καθηγητής Emil Coccaro, του πανεπιστημίου του Σικάγου και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Psychiatry. «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν αυτή η σχέση είναι αιτιώδης, δεν έχουν πρόβλημα επιθετικότητας όλοι όσοι είναι θετικοί στην τοξοπλάσμωση».
Ανάμεσα και στις τρεις ομάδες της μελέτης πάντως, τα άτομα που ήταν θετικά στην τοξοπλάσμωση σημείωσαν σημαντικά υψηλότερο σκορ σε ψυχιατρικές εξετάσεις για την επιθετικότητα και τον θυμό.