Στις 6 Ιουνίου του 1984 ο ρώσος σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών Αλεξέι Πάζιτνοβ κυκλοφόρησε το Tetris, το γνωστό παιχνίδι με τα «τουβλάκια» που πέφτουν και ο παίκτης πρέπει να τα ταιριάξει μεταξύ τους. Το Tetris, ένα από τα πιο εθιστικά video games όλων των εποχών, σήμερα γίνεται 35 ετών.
Ο Πάζιτνοβ, που εμπνεύστηκε το όνομα από το ελληνικό πρόθημα «τέτρα» που σημαίνει τέσσερα, αλλά και από το αγαπημένο του άθλημα, το τένις, εκείνη την εποχή εργαζόταν στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας. Έγινε το πρώτο παιχνίδι από την ΕΣΣΔ που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, όπου διανεμήθηκε από την Spectrum HoloByte για Commodore 64 και IBM PC.
Από την κλασική έκδοση με τα κυβάκια, μέχρι την εποχή του 3D και κάθε λογής νέου σχήματος, αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα παιχνίδια, με το Business Insider να το κατατάσσει πέμπτο πιο αναγνωρίσιμο παιχνίδι στην ιστορία.
Πριν από μερικά χρόνια, ομάδα επιστημόνων από το αμερικανικό ερευνητικό ίδρυμα Μind Research Νetwork, με επικεφαλής τον νευρολόγο δρ Ρίτσαρντ Χέιερ, ζήτησαν από 26 έφηβες να παίζουν Τetris για 30 λεπτά ημερησίως για τρεις μήνες. Με το τέλος της περιόδου αυτής, τις υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία και συνέκριναν την εγκεφαλική ισχύ τους με συνομηλίκους τους που δεν είχαν παίξει ποτέ το παιχνίδι.
Διαπίστωσαν λοιπόν πως αυτή η καθημερινή ενασχόληση με τα τουβλάκια του Τetris παχαίνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου. «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν μια αλλαγή στον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ Χέιερ. «Το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού αυξάνεται κατά λιγότερο από μισό χιλιοστό». Και ο εγκεφαλικός φλοιός παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη, τη σκέψη, τη γλώσσα και τη συνειδητότητα.
Ακόμα, έπειτα από μια σειρά πειραμάτων και δοκιμών, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ διαπίστωσαν ότι τρία λεπτά Tetris βοηθούν στην καταπολέμηση της λιγούρας κατά 24%. Οι ερευνητές υποστήριξαν ακόμα ότι το Tetris μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος και την αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ.