Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, πολλοί από εμάς έχουν δυσανασχετούμε στην ιδέα ότι θα πρέπει να περνάμε τις μέρες μας με άδειο στομάχι, μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τρώγοντας έξι γεύματα την ημέρα αντί για τρία, θα μπορούσαμε να σταθεροποιήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, να μείνουμε σταθεροί στην υγιεινή διατροφή και να μειώσουμε την πείνα μας.
Οι Έλληνες ερευνητές αξιολόγησαν 47 παχύσαρκους ανθρώπους με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν λίγο και συχνά είχαν πολύ καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους από αυτούς που κατανάλωναν τρία μεγαλύτερα γεύματα μέσα στην ημέρα.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να ακολουθήσουν ειδική διατροφή για έξι μήνες. Ο καθένας είχε την ίδια θερμιδική πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας (που σχεδιάστηκε για να διατηρήσει το βάρος του), αλλά η συχνότητα του φαγητού ήταν διαφορετική. Οι μισοί συμμετέχοντες έτρωγαν τρία γεύματα την ημέρα, οι μισοί έξι και οι ομάδες άλλαξαν μετά από τρεις μήνες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν έξι φορές την ημέρα παρουσίασαν μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και των επιπέδων γλυκόζης, γεγονός που αποτελεί ένδειξη βελτίωσης του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Για τους συμμετέχοντες που είχαν προδιαβήτη και σοβαρή διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη, το να τρώνε λίγο και συχνά βοηθούσε να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης υψηλών επιπέδων ινσουλίνης και επίσης καθυστέρησαν τον χρόνο που απαιτείται για να ανεβεί η γλυκόζη στο αίμα τους μετά την κατανάλωση ζάχαρης.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε: «Χρησιμοποιώντας ένα μοτίβο έξι γευμάτων αντί τριών, παρότι λαμβάνουμε τις ίδιες συνολικά θερμίδες, βελτιώνεται ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και μειώνεται η πείνα στους παχύσαρκους ανθρώπους με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αυξημένη συχνότητα γευμάτων, που καταναλώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο για τους γιατρούς που έχουν ασθενείς άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη ή προδιαβήτη».
Παρόλο που η μελέτη αποσκοπούσε στην εκτίμηση του σακχαρώδη διαβήτη και του σακχάρου στο αίμα, όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μειωμένα επίπεδα πείνας, όταν ακολουθούσαν το μοτίβο των έξι γευμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση έξι μικρότερων γευμάτων ημερησίως, αντί τριών μεγάλων, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να πετύχετε απώλεια βάρους, καθώς και να βελτιώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.