Οι έφηβοι που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ προκαλούν βλάβη στις αρτηρίες τους που γίνεται εμφανής ήδη από την ηλικία των 17 ετών, όπως αποκάλυψε μια μελέτη.
Τα τεστ έδειξαν ότι η σκλήρυνση των αρτηριών είχε αρχίσει από αυτήν τη σχετικά νεαρή ηλικία. Αυτές οι αλλαγές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή, στη μετέπειτα ζωή τους.
Αλλά η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι αρτηρίες των εφήβων που σταμάτησαν το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ επανήλθαν εν συνεχεία σε φυσιολογική κατάσταση.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα μεταξύ 2004 και 2008 από 1.266 νέους που συμμετείχαν στη μελέτη Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), η οποία καταγράφει την υγεία 14.500 οικογενειών στην περιοχή του Μπρίστολ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση European Heart Journal.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος και καπνικών προϊόντων στις ηλικίες των 13, 15 και 17 ετών και έπειτα τους έγιναν τεστ για να ανακαλυφθεί αν υπήρχε κάποια σκλήρυνση των αρτηριών τους.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναφέρουν γεγονότα όπως πόσα τσιγάρα είχαν καπνίσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους και την ηλικία κατά την οποία άρχισαν να πίνουν αλκοόλ.
Όσοι είχαν καπνίσει περισσότερα από 100 τσιγάρα ή έπιναν συστηματικά είχαν υψηλότερη συχνότητα σκλήρυνσης αρτηριών από εκείνους που είχαν καπνίσει λιγότερα από 20 τσιγάρα ή κατανάλωναν λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, καθηγητής John Deanfield, από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών του UCL, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι σε αυτήν τη μεγάλη έρευνα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία, ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα που αναφέρθηκαν σε μελέτες ενηλίκων, προκαλεί αρτηριακή ακαμψία και πρόοδο της αθηροσκλήρωσης».
«Ωστόσο, διαπιστώσαμε επίσης ότι εάν οι έφηβοι σταμάτησαν να καπνίζουν και να πίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι αρτηρίες τους επιστρέφουν σε φυσιολογική κατάσταση – υποδηλώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα για διατήρηση της αρτηριακής υγείας από νεαρή ηλικία».