H έκφραση «με πλάκωσε το πάπλωμα» ίσως αποκτήσει μια πιο κυριολεκτική έννοια, καθώς δημιουργήθηκε ένα πάπλωμα περίπου 12 κιλών, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ανθρώπους που βιώνουν άγχος και άλλα προβλήματα να έχουν έναν καλύτερο ύπνο τη νύχτα.
Το πάπλωμα «Gravity» (καθόλου τυχαία, «Βαρύτητα») έχει σχεδιαστεί, ώστε να είναι περίπου το 10% του σωματικού βάρους του ενδιαφερομένου και διατίθεται σε τρία μεγέθη – βάρη, για την ακρίβεια: 7 κιλά, 9 κιλά και 11 κιλά. Η ιδέα αναζήτησε χρηματοδότηση μέσω της πλατφόρμας Kickstarter για την εμπορική της πραγματοποίηση και έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει πάνω από 1,7 εκατομμύρια δολάρια.
Οι κατασκευαστές που έχουν δημιουργήσει το πάπλωμα με το… ειδικό βάρος, του οποίου η αξία αποτιμάται σε 169 δολάρια, ισχυρίζονται ότι το βάρος του μιμείται την επίδραση της αγκαλιάς και ως εκ τούτου θα βοηθήσει να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα και να απολαύσει ο κάτοχός του έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.
Παρά το βάρος του παπλώματος – που οφείλεται στο πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας που περιέχεται εντός του- το Gravity είναι κατασκευασμένο από υλικά που «αναπνέουν» και τα οποία εξασφαλίζουν ότι η θερμοκρασία κάτω από το πάπλωμα δεν θα είναι υπερβολικά υψηλή.
Στην ιστοσελίδα της χρηματοδότησης, οι κατασκευαστές δηλώνουν ότι ωθήθηκαν να δημιουργήσουν το προϊόν λόγω του αριθμού των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από άγχος και από τις στατιστικές που δείχνουν ότι το 70% των Αμερικανών δυσκολεύονται να κοιμηθούν τουλάχιστον μία νύχτα την εβδομάδα. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, κατάθλιψη, άγχος και παχυσαρκία.
Μια μελέτη του 2008, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Occupational Health, διαπίστωσε ότι το 63% των συμμετεχόντων ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους μετά τη χρήση ενός παπλώματος 13 και πλέον κιλών. Μια μελέτη του 2015 βρήκε μια θετική σχέση μεταξύ της χρήσης μιας πολύ βαριάς κουβέρτας και της αντιμετώπισης της αϋπνίας.
Ενώ το πάπλωμα μπορεί να είναι μια νέα προσθήκη στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, τα ειδικά βαριά παπλώματα έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και καιρό για να ηρεμήσουν τους ασθενείς υπό ψυχιατρική περίθαλψη.